ua en ru

ЄС готовий виділити на спільний проект з НКАУ 25 млн євро.

Національне космічне агентство України планує втілювати спільний проект з Євросоюзом "Space UA", на який ЄС готовий виділити близько 25 млн євро, передає Deutsche Welle.

"Ми отримали високий рівень довіри з боку європейців до космічного агентства. Вони бачать, що тут немає ані корупції, ані хабарів, тому ми будемо отримувати кошти на проект не через європейські структури, а безпосередньо в Національне космічне агентство України", - сказав заступник генерального директора агентства Едуард Кузнєцов.

Він уточнив, що минулого року Україна була п'ятою країною у світі з надання космічних пускових послуг. "Ми сподіваємося, що найближчим часом на Україну пошириться проект EGNOS і включення наших підприємств в роботу цілим рядом європейських і, зокрема, німецькими організаціями, які займаються дистанційним зондуванням землі", - зазначив Е.Кузнєцов.

Заступник директора НКАУ наголосив, що минулого року космічна галузь фінансувалася незадовільно, отримала лише 50% від потреби. Тому був перенесений запуск супутника "Січ-2", утворилися борги перед працівниками підприємств. Національне космічне агентство вже готує свої пропозиції до проекту нового держбюджету щодо фінансування галузі в 2010 р.