ua en ru

Євросоюз запустить нову програму військового співробітництва до 2018

Євросоюз запустить нову програму військового співробітництва до 2018 Фото: Євросоюз (twitter/European Commission)

Метою цієї програми є об'єднання фінресурсів та запуск спільних оборонних закупівель для зниження витрат

Лідери Європейського союзу домовились на саміті у Брюсселі (Бельгія) розпочати посилену оборонну співпрацю між країнами спільноти до грудня. Про це свідчать висновки саміту, оприлюднені на сайті Європейської ради.

Зокрема, у документі відзначається значний прогрес, досягнутий державами-членами при підготовці Постійної структури зі співробітництва (PESCO). Вказано, що метою цієї програми є об'єднання фінансових ресурсів та запуск спільних оборонних закупівель для зниження витрат і більш ефективного використання коштів.

Так, документ закликає держав-учасниць програми офіційно повідомити Раду ЄС та Верховного комісара Федеріку Могеріні про свій намір приєднатися. Це дозволить запустити PESCO до кінця року з метою швидкого виконання зобов'язань, включаючи запуск перших проектів.

Крім того, Європейська рада також закликає держави-члени розвивати механізми фінансування в рамках Європейського оборонного фонду для забезпечення спільних закупівель та/або спільного обслуговування нових видів озброєння як способу поліпшення доступу до передових можливостей.

Зазначено, що Європейська рада повернеться до цього питання на саміті в грудні та оцінить досягнутий прогрес з урахуванням всіх аспектів порядку денного зовнішньої безпеки та оборони.

Нагадаємо, у вересні Литва закликала Європейський союз (ЄС) створити "військовий Шенген". Ініціативу Литви обговорювали на зустрічі глав оборонних відомств ЄС в столиці Естонії Талліні.

Крім того, глави оборонних відомств ЄС обговорювали створення постійної структурованої військової співпраці та започаткування Європейського оборонного фонду. Його запропонувала заснувати Європейська комісія. З фонду, як передбачається, можна буде фінансувати проекти з розвитку оборонних потужностей. До 2020 року Єврокомісія збирається виділити на оборону 500 млн євро.