ua en ru

Євросоюз і США уклали нову угоду про передачу даних

Євросоюз і США уклали нову угоду про передачу даних Фото: безпека у соцмережах

Попередній договір було скасовано в результаті позову

Європейський союз (ЄС) і Сполучені Штати Америки (США) уклали нову угоду про передачу даних, повідомляє DW.

Єврокомісар з питань юстиції Віра Юрова у вівторок 2 лютого повідомила, що після кількамісячних переговорів було підписано новий документ, що передбачає посилення контролю за передачею даних про європейських громадян такими інтернет-гігантами зі США, як Facebook і Google.

Ця угода замінить двосторонню попередню Safe Harbor ("Безпечна гавань"), що діяла останні 15 років і була визнана в жовтні 2015 року Європейським судом у Люксембурзі неправомірною.

Попередній договір було скасовано в результаті колективного позову, ініційованого жителем Австрії проти Facebook, у якому компанія звинувачувалася в порушенні законодавства ЄС про захист особистих даних.

Скарга на Facebook виникла у відповідь на інформацію про те, що американські спецслужби можуть легко отримати доступ до особистих даних користувачів, оскільки соцмережа зберігає ці дані на серверах у США.

Нагадаємо, щомісячна аудиторія популярних американських онлайн-сервісів - мобільного мессенджера обміну безкоштовних повідомлень WhatsApp, що належить соцмережі Facebook, і поштової служби Gmail від Google (холдинг Alphabet) - перевищила один мільярд користувачів.