ua en ru

Євросоюз створить інвестфонд обсягом у 21 млрд євро терміном на 3 роки, - ЗМІ

Євросоюз створить інвестфонд обсягом у 21 млрд євро терміном на 3 роки, - ЗМІ

Європейський союз планує сформувати інвестиційний фонд обсягом 21 млрд євро строком на 3 роки, щоб розділити ризики по нових проектах із приватними інвесторами. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на двох брюссельських чиновників, знайомих зі справою.

Вплив нового інструменту, як прогнозується, у 15 разів перевищить його номінальний обсяг: фонд стане основою приватних інвестпрограм на 300 млрд євро.

Плани створення фонду поки знаходяться на стадії опрацювання. Однак очікується, що голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер оприлюднить цю ініціативу до кінця цього тижня.

Єврокомісія виділить для цілей фонду до 16 млрд євро гарантій, тоді як Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) надасть 5 млрд євро.

Економісти вважають, що пропонований обсяг програми не виправдає очікувань ринки. На думку аналітиків Royal Bank of Scotland, навіть якби обсяг додаткових коштів становив 30 млрд євро, а плече не перевищувало більш розумних 10 млрд, "план навряд чи заслуговував би довіри із самого початку". Разом з тим вони вважають, що спільні дії Європейського центрального банку (ЄЦБ) і ЄІБ "можуть фундаментально змінити ситуацію у Європі".

Джерела Bloomberg заявляють, що фонд не потребує нових вливань від держав-учасниць ЄС, оскільки для його створення будуть використані вже наявні кошти.

Нагадаємо, напередодні Єврокомісія знизила прогноз по зростанню економіки ЄС у 2014 р з 1,6% до 1,3%.