ua en ru

Євросоюз дозволив збройним силам проводити військові операції на суші Сомалі

Європейський союз збирається розширити масштаби своїх дій проти сомалійських піратів, вперше дозволивши збройним силам атакувати цілі на суші, а не тільки в морі. Міністри оборони ЄС ухвалили рішення продовжити на два роки мандат своїх військово-морських сил, дозволивши їм атакувати катери і човни піратів і їх склади пального, передає BBC.

Ці рішення є істотним розширенням масштабів антипіратських операцій ЄС, проте з цим пов'язаний ризик ескалації конфлікту.

В даний час міжнародні води біля берегів Африканського Рогу патрулюють 10 військових кораблів країн Євросоюзу. Вони охороняють водні шляхи в цьому районі з 2008 р. Тепер вони можуть залишатися там до грудня 2014 р.

Представник ЄС заявив, що новий мандат дозволить літакам і вертольотам відкривати вогонь по складах з пальним, човнах, вантажівках та іншій техніці на березі.

ЄС заявив, що основними завданнями продовження мандата його військово-морського контингенту в Індійському океані є доставка продовольчої допомоги сомалійським біженцям, а також боротьба з піратством біля берегів Сомалі. У заяві ЄС кажуть, що він продовжить співпрацю з перехідним федеральним урядом Сомалі та іншими організаціями в боротьбі з піратами.

Продовження мандату сил ЄС на два роки обійдеться в 14,9 млн євро. У лютому в Лондоні відбулася зустріч у верхах, на якій представники провідних держав ухвалили програму дій по боротьбі з піратством, тероризмом і політичною нестабільністю в Сомалі.

На зустрічі був узгоджений план з семи пунктів, який передбачає збільшення обсягів гуманітарної допомоги, підтримку миротворчих сил Африканського союзу і вдосконалення міжнародної координації.

Зазначимо, згідно з підрахунками експертів американського фонду One Earth Future, діяльність сомалійських піратів завдає серйозної шкоди світовій економіці - витрати судноплавної галузі і урядів перевищили 6,9 млрд дол.