ua en ru

Євросоюз планує розширитися за рахунок балканських країн

Євросоюз планує розширитися за рахунок балканських країн Фото: Йоханнес Хан, Європейський комісар з питань розширення і політики добросусідства (rada.gov.ua)

ЄС радять почати переговори про членство Албанії та Македонії

Єврокомісія має намір в найближчі тижні рекомендувати країнам Євросоюзу розпочати переговори з Албанією та Македонією про вступ в ЄС. Про це повідомив єврокомісар з питань розширення і політики добросусідства Йоханнес Хан (Johannes Hahn) в інтерв'ю газеті Die Welt, опублікованому в четвер, 22 лютого.

За його словами, відомство в Брюсселі дасть таку рекомендацію "скоро, ймовірно, до літа". Брюссель має намір рекомендувати країнам ЄС переговори з Тираной і Скоп'є про приєднання, Die Welt заявив єврокомісар з питань розширення. Албанія - кандидат на вступ до 2014 року, Македонія - з 2005 року.

На думку єврокомісара, громадяни Албанії та Македонії заслужили "конкретну європейську перспективу", пише видання.

"Ми вважаємо, що обидві країни в минулому провели важливі реформи, тим самим отримавши необхідну кваліфікацію для цього кроку", - пояснив єврокомісар. Він привів у приклад те, що Албанія "прийняла чимало заходів" для боротьби з організованою злочинністю.

Нова стратегія, за його словами, "спонукає країни Західних Балкан, а також ЄС до того, щоб серйозно зайнятися питанням про вступ, можливість якого була надана роки тому". Хан нагадав, що для членства в ЄС повинні бути повністю виконані всі політичні, економічні і правові умови.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, Європейська комісія прийняла стратегію розширення Європейського союзу і посилення взаємодії з західними Балканами.