ua en ru

Євросоюз не прийняв рішення про введення нових санкцій проти Росії, - джерело

На проведеному сьогодні в Брюсселі на засіданні Ради ЄС на рівні послів не було прийнято рішення про введення нових санкцій проти Росії

На проведеному сьогодні в Брюсселі на засіданні Ради ЄС на рівні послів не було прийнято рішення про введення нових санкцій проти Росії, повідомляє агентство Reuters з посиланням на джерела в дипломатичних колах.

"Вирішено продовжити відстежувати ситуацію. Картина поки не ясна. В той же час підготовка до можливого запровадження санкцій буде посилена", - заявив Reuters високопоставлений європейський дипломат. Ще двоє його колег інформацію підтвердили.

Нагадаємо, що наприкінці минулого тижня учасники минулого в Брюсселі саміту ЄС дали Росії час до 30 червня, щоб використовувати свій вплив на ополченців і зупинити потік озброєння і збройних людей через кордон.

"Ми можемо зробити подальші кроки, якщо умови не будуть виконані", - наголошувалося в заяві.

Влада ЄС наполягали на тому, що до 30 червня має бути створений механізм припинення вогню і відновлення контролю над російсько-українським кордоном.

Нагадаємо, що в березні 2014 р. Євросоюз ввів санкції проти російських чиновників, депутатів та журналістів, в загальній кількості проти 33 осіб. Серед них виявилися депутати і члени Ради Федерації: Сергій Железняк, Сергій Міронов, Леонід Слуцький, Андрій Клішас, Олег Пантелєєв, Микола Рижков, Віктор Озєров, Володимир Джабар, Євген Бушмін, Олександр Тотоонов. У квітні список був розширений і в нього увійшли ще 15 осіб, в тому числі віце-прем'єр уряду Росії Дмитро Козак, заступники голови Держдуми Сергій Нєвєров і Людмила Швєцова, Також підпали під санкції міністр у справах Криму Олег Савєльєв, начальник Генерального штабу Валерій Гєрасимов, виконуючий обов'язки губернатора Севастополя Сергій Міняйло, голова ГРУ Ігор Сєргун, член Ради Федерації від Республіки Крим Ольга Ковітіді, постпред Президента Росії в Криму Олег Бєлавєнцев.

Рада ЄС пояснила, що включених у список осіб керівництво Євросоюзу вважає винними в підриві територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України.

Пізніше заявлялося про можливість введення масштабних економічних санкцій, спрямованих проти цілих галузей економіки Росії, в тому числі енергетики. Однак представники влади ЄС сумнівалися в необхідності введення санкцій проти енергетики Росії.

"Енергетичний сектор - не найкращий об'єкт для санкцій. Ми можемо радитися з США, вислухати їхні рекомендації, але приймати рішення будемо самі. Газ і нафта знаходяться в самому кінці списку можливих санкцій", - заявляв європейський комісар з енергетики Гюнтер Еттінгер.