ua en ru

Євросоюз не обміняє спільні європеські цінності заради геополітичних ігор, - Фюле

Євросоюз не обміняє спільні європеські цінності заради геополітичних ігор. Про це сьогодні заявив єврокомісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле, розповідаючи про співпрацю із країнами Східного Партнерства, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми турбуємось про наших сусідів, але ми також турбуємось про сусідів наших сусідів. З одного боку наші партнери є абсолютно незалежними, вони вибирають, що вони хочуть і ми починаємо підтримувати їхній вибір. З іншого боку, це не означає, що ми будемо торгуватися і обмінювати наші спільні цінності заради геополітичних ігор", - розповів Фюле.

За його словами, найближчі два роки покажуть незворотність дії угоди про асоціацію.

"Наступні два роки будуть характеризуватися імплементацією угоди про асоціацію, щоб бачити незворотність дії угоди про асоціацію", - зазначив він. Він додав, що амбітний порядок денний вимагає амбітних реформ.

Він також додав, що абсолютним міфом є те, що Україна передає свій суверенітет Брюсcелю.

"Я чув багато міфів, переваги від угоди про асоціацію, зокрема про екомічну інтеграцію, про певну передачу суверенітету Брюсcелю, що все це на початку для України буде дуже дорого. Це абсолютний нонсенс... Я хочу зазначити, що вже скорому часі ми побачимо переваги для українських експортерів, бізнесменів, для всіх людей, вже з перших днів імплементації угоди і тимчасового її застосування", - додав Фюле.

За його, словами згідно угоди обидві сторони і Україна і ЄС, беруть на себе певні зобов'язання.

"У випадку з Україною, ми розуміємо, що для певних товарів і галузей, потрібен перехідний період. Це не правда, що ви не контролюватимете розвиток. Ми збираємось організувати мережу комітетів, з консультантами. Ви самі буде відповідати за впровадження цієї угоди і якщо так трапиться, що якісь економічні моменти, пов'язані з лібералізацією негативно позначаться на якось секторі української економіки, то у вас будуть інструменти, щоб це виправити", - додав він.