ua en ru

Євросоюз починає переговори з постачальниками Транскаспійського трубопроводу

Рада Європейського Союзу уповноважила Єврокомісію вступити в переговори з Туркменією та Азербайджаном щодо будівництва Транскаспійського газопроводу. Договір про початок будівництва може бути підписаний до кінця року, повідомляє Deutsche Welle.
Євросоюз починає переговори з Туркменією та Азербайджаном про будівництво Транскаспійського трубопроводу, який, як передбачається, стане поставляти газ для трубопроводу Nabucco, повідомляє агентство AFP. Вести переговори від імені Євросоюзу буде Єврокомісія. Відповідний мандат був схвалений Радою міністрів Євросоюзу в понеділок, 12 вересня.
Договори з Туркменією та Азербайджаном можуть бути підписані ще до кінця року. Поставки газу повинні початися в 2017 році. Проект повинен послабити залежність Євросоюзу від постачань російського газу, що забезпечують нині, за даними агентства dpa, близько чверті європейського ринку.
Це перший випадок, коли Європейський союз запропонував договір на підтримку інфраструктурного проекту. Договір буде укладено Євросоюзом після того, як всі 27 держав-членів вирішать, що Європейська комісія повинна вести переговори від імені їх усіх. Єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер (Günter Oettinger) назвав цю подію віхою в реалізації "південного коридору". "Тепер Європа говорить в один голос", - наводяться його слова в повідомленні Єврокомісії, поширеному в Брюсселі.