ua en ru

Євросоюз може надати Білорусії кредити на 9 млрд євро в обмін на демократичні реформи

Міжнародні кредитори - Міжнародний валютний фонд і Європейський інвестиційний банк - можуть надати позики Білорусі у розмірі до 9 млрд євро в цілях забезпечення мікро-та макроекономічної стабільності республіки, яка переживає міні-кризу, в обмін на проведення демократичних реформ. Відповідну заяву зробив прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск за підсумками чергового саміту "Східне партнерство" у Варшаві, передає місцевий телеканал TVN24. Однойменна програма передбачає зближення Євросоюзу (ЄС) з шістьма країнами колишнього СРСР: Україною, Молдавією, Азербайджаном, Вірменією, Грузією та Білоруссю.
Для отримання рятівного кредиту білоруська влада повинна виконати попередні умови: амністувати політичних в'язнів, заарештованих після останніх президентських виборів, почати прямий діалог з опозицією, а також провести парламентські вибори у повній відповідності до стандартів Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), уточнив Туск.
Раніше сьогодні учасники саміту прийняли спільну декларацію, в якій засудили погіршення ситуації з дотриманням прав людини і верховенством закону в Білорусії. Цьому передувало рішення делегації республіки відмовитися від участі у форумі.
Варто зазначити, що офіційну білоруську делегацію на саміті фактично замінили представники опозиції республіки. З ними зустрічалися канцлер ФРН Ангела Меркель, міністр Великобританії у справах Європейського союзу Девід Лідінгтон, прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, комісар з прав людини Ради Європи Томас Хаммарберг, президент Ради ЄС Херман Ван Ромпей.
У МЗС республіки так прокоментували відмову від участі у форумі: "Напередодні саміту його організатори пішли на безпрецедентні дискримінаційні заходи відносно Білорусії. Вони відмовилися направити запрошення главі білоруської держави. Услід за цим призначений Республікою Білорусь керівник її делегації був обмежений в участі в заходах саміту . Ці дії є грубим порушенням базових принципів "Східного партнерства", погоджених на першому саміті в Празі в 2009 р. Білоруська сторона готова взаємодіяти в зміцненні і розвитку цієї регіональної ініціативи, але тільки на принципах реального, а не уявного партнерства".
Відзначимо, що в Білорусії інфляція з початку 2011 р. досягла рекордного за останні 10 років рівня і склала 47,6%. В кінці травня Нацбанк офіційно девальвував білоруський рубль, знизивши його курс до долара відразу на 56%. У жовтні уряд республіки має намір отримати кредит у розмірі 5-8 млрд дол. від Міжнародного валютного фонду (МВФ). Це стало можливим у зв'язку з виконанням республікою основних вимог МВФ, зокрема встановленням вільного курсу валюти. Незважаючи на девальвацію білоруського рубля і його відпустку у вільне плавання, зараз спостерігається вже часткова ревальвація, що говорить про позитивні зрушення в системній роботі уряду, а Нацбанк очікує в найближчій перспективі зміцнення національної валюти.