ua en ru

Рада ЄС затвердила створення нового оборонного союзу

Рада ЄС затвердила створення нового оборонного союзу Фото: Європейська рада (flickr.com eeas)

До створення програми приєдналося 25 країн

Рада Європейського союзу затвердила європейську програму Постійного структурованого співробітництва в сфері безпеки і оборони (Permanent Structured cooperation, PESCO). Про це повідомив глава Європейської ради Дональд Туск, зазначено на сайті ради ЄС.

"Сьогодні мрія стає реальністю. Ми запускаємо постійне структуроване співробітництво, так зване PESCO, що є практичним вираженням нашої волі для створення європейської оборони", - сказав Туск.

Також він заявив, що протягом багатьох років найсильнішим аргументом проти PESCO був страх, що це призведе до ослаблення НАТО. А тепер до створення програми приєдналося 25 країн.

"Але все навпаки. Сильна європейська оборона, природно, зміцнює НАТО. Ось чому PESCO - не тільки гарна новина для нас, але і хороші новини для наших союзників. І погані новини для наших ворогів", - додав глава Євроради.

Нагадаємо, 11 грудня 2017 року рада Європейського союзу схвалила створення нової програми в сфері оборони (PESCO). У документі, вказані цілі і спільні зобов'язання країн, в тому числі регулярне збільшення оборонних бюджетів. Крім того, учасники PESCO прийняли заяву, вітаючи політичну угоду про реалізацію 17 проектів співпраці.