ua en ru

В Європейській бізнес асоціації розкритикували закон про конфіскацію майна екс-чиновників

Законопроект №3025, який передбачає особливий режим конфіскації майна колишнього Президента Віктора Януковича та низки екс-чиновників, носить суто політичний характер і недоречний у країні, що претендує на звання демократичної. Так вважає виконавчий директор Європейської бізнес асоціації (ЄБА) Ганна Дерев'янко.

"Європейська Бізнес Асоціація, звичайно ж, виступає не за вибіркове правосуддя, а за справедливу судову владу, яка буде захищати закон. Якщо ж парламент буде брати на себе невластиві йому функції, то, мені здається, це не зовсім правильна дорога, яким би не було ставлення суспільства до тих або інших суб'єктів. Якщо є якісь претензії до цих людей або компаній, то потрібно все зробити правильно, проявити політичну волю, довести процес до кінця і відновити справедливість. А законами або окремими законопроектами такі речі робити не зовсім коректно в країні, що претендує на звання демократичної і розвивається в рамках європейського фарватеру", - зазначила вона.

Виконавчий директор ЄБА не думає, що закон у разі його прийняття сильно позначитися на активності іноземних інвесторів, які і так не поспішають в Україну. У той же час Дерев'янко вважає, що депутати не повинні забувати про здоровий глузд.

"Якщо наша країна планує будувати якісь соціальні інституції, то подавати законопроекти, спрямовані проти тих чи інших людей, не зовсім коректно. Тоді парламент підміняє собою інші гілки державної влади", - заявила вона.

Зазначимо, раніше законопроект №3025 розкритикував депутат депутат Європарламенту, віце-голова групи "Альянс лібералів і демократів за Європу" Пятрас Ауштрявічюс. Він підкреслив, що експропріація і конфіскація майна може бути проведена тільки після ретельного розслідування і суду, і тільки після винесення судового рішення.

"Якщо зазначені критерії не будуть дотримані, люди можуть звертатися до Вищого Суду України або подавати апеляцію до Європейського Суду з Прав Людини за компенсацією внаслідок порушення їх прав", - зазначив він.

"Я переконаний, що Україна повинна слідувати по шляху юридичної незалежності і прозорості, що забезпечує поділ юридичної і політичної влади, тільки таким чином можна прокласти фундамент для правильно керованої і демократичної держави", - додав політик.

Нагадаємо, Верховній Раді України пропонують затвердити особливий режим конфіскації майна Віктора Януковича, Миколи Азарова, Раїси Богатирьової, братів Клюєвих, Віктора Пшонки та інших. Проект закону зареєстрований народними депутатами від "Народного фронту" Тетяною Чорновол та Олегом Барною.