ua en ru

Європейські журналісти описали схему отримання кредиту РФ партією Ле Пен

Європейські журналісти описали схему отримання кредиту РФ партією Ле Пен Фото: Марін Ле Пен

В якості посередника для угоди використовували фінансиста з Латвії

Латвійський банкір Віліс Дамбіньша був посередником між партією "Національний фронт" кандидата в президенти Франції Марін Ле Пен і бізнесменами Російської Федерації в отриманні кредиту на французькі вибори. Це випливає зі спільного розслідування Балтійського центру журналістських розслідувань Re: Baltica і французького онлайн-журнал Mediapart.fr.

"Консультант з Латвії, який керував офшорами для багатих і політично впливових в РФ, став посередником, допомагаючи організувати російський кредит для політичної партії Ле Пен", - йдеться в повідомленні.

Згідно з результатами розслідування, Віліс Дамбіньш, директор посередницької компанії, що управляє активами, пов'язаними з родиною спецпредставника Володимира Путіна по зв'язках з російськими організаціями за кордоном Олександром Бабаковим, особисто зустрівся, принаймні, з двома високопоставленими чиновниками "Національного фронту". Він зустрічався з ними для обговорення варіантів отримання партією кредиту РФ.

Так, 17 березня 2016 року в Женеві, Швейцарія, Дамбіньш зустрівся з Жан-Люком Шаффхаузером, членом Європейського парламенту, який разом з Бабаковим був ключовою фігурою у наданні допомоги партії Ле Пен в отриманні першого позики з Росії. Шаффхаузер підтвердив, що вони обговорили можливості позичати гроші у іншого банку РФ, а Дамбиньш запропонував банк "Стратегія" і кілька інших банків.

Згідно документації "Національного фронту", заявку на кредит партія подала 15 червня 2016 року, але 21 червня Центральний Банк відкликав у "Стратегії" ліцензію.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що кандидат в президенти Франції від ультраправої партії "Народний фронт" Марін Ле Пен 15 червня 2016 року спільно з партійним керівництвом намагалася отримати 3 млн євро кредиту в російському банку "Стратегія" для фінансування своєї передвиборної кампанії