ua en ru

Регулятори мають намір прийняти пропозицію Apple дозволити її конкурентам продавати дешеві цифрові книги

Європейські регулятори мають намір прийняти пропозицію американського технологічного гіганта Apple і чотирьох інших видавців книг для мобільних пристроїв, яке дозволить Amazon і іншим роздрібним мережам продавати цифрові книги дешевше, ніж це робить Apple, щоб покласти край антимонопольному розслідуванню та уникнути штрафів, передає Reuters з посиланням на джерела.

З відповідною пропозицією компанії Apple, Simon&Schuster, HarperCollins (підрозділ News Corp.), Lagardere SCA's Hachette Livre і Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck виступили на адресу Єврокомісії в вересні 2012 р.
Даний крок був зроблений після того, як антимонопольний орган ЄС ініціював розслідування, запідозривши, що Apple і інші цифрові видавці вступили в змову, щоб регулювати ціни на електронні книги у Європі, обмежуючи таким чином конкуренцію.

При цьому наголошується, що видання Penguin group, щодо якої також здійснюється розслідування, не взяло участь у даній колективній пропозиції.

Варто відзначити, що в квітні 2012 р. аналогічний розгляд було ініційовано Міністерством юстицій США, яке подало до окружного суду Нью-Йорка судовий позов проти Apple і ряду видавництв. Їх також звинувачували у змові при визначенні цін на електронні книги. За оцінкою Мін'юсту США, ціни на електронні книги були в середньому завищені на 2-3 дол.

Apple - найбільший в США виробник комп'ютерів, аудіоплеєрів і програмного забезпечення. Штаб-квартира компанії знаходиться в місті Купертіно (Каліфорнія). Напередодні капіталізація компанії досягла безпрецедентного рівня, перевищивши 600 млрд дол.

Читайте також: Apple зменшила частку на ринку планшетів до 50,4%