Європейська нерухомість продовжує дешевшати

Основні наслідки світової фінансової кризи - безробіття і падіння цін на ринку нерухомості. Особливо гостро ці проблеми виявляються в Старому Світі.

Основні наслідки світової фінансової кризи - безробіття і падіння цін на ринку нерухомості. Особливо гостро ці проблеми виявляються в Старому Світі, повідомляє "Росія 24".

Ситуація на ринку праці там вже стала притчею во язицех, а в Україні про те, щоб купити європейський будинок де-небудь на березі моря, не замислюється хіба що ледачий. Питання - коли це краще зробити. Судячи з усього, дно поки не досягнуте.

Згідно з даними Eurostat, за підсумками I кварталу житло в зоні євро подешевшало в середньому на 2,2% в річному численні. Спад цін в Євросоюзі за той же період склав 1,4%. Лідерами зі зростання цін на житло стали Естонія, Латвія, Люксембург і Швеція. В кінці списку розташувалися Іспанія, Угорщина, Португалія і Нідерланди, квадратні метри яких за рік знецінилися більш ніж на 7%. В Іспанії ціни на нерухомість впали відразу на 12,8%.

Зниження цін на житло почалося з колосального обсягу дефолтів по іпотеці і продовжується до цього дня. За даними ЄЦБ, в країнах єврозони цінники знаходяться на відмітках семирічної давності.

Читайте також: В Україні за I півріччя 2013 р. прийнято в експлуатацію на 6,5% більше житла - 4 522 тис. кв. м

Найплачевніша ситуація в Ірландії, де вартість житлової нерухомості опустилася до відміток початку 2000 р. Іспанські квадратні метри оцінюються на рівні 2003 р., а італійські - на рівні 2006 р. Ось реальна трикімнатна квартира в Торрев'єху, 300 метрів від моря, вся інфраструктура: басейн, спортзал, медустанови, банки і багато що інше, і все це - за 50 тис. євро.

Проте такі привабливі знижки отримати вдасться далеко не скрізь. У Німеччині та Австрії, наприклад, динаміка протилежна: ціни знаходяться на максимумах за останніх 10 і 12 років відповідно.

Простежується достатньо логічна тенденція: чим гірше економічна ситуація в країні, тим дешевше житло. Досить подивитися на показник безробіття: Німеччина - 5,3%, Іспанія - 27%. Різниця колосальна. До речі, експерти відзначають і ще одну закономірність. У країнах з високим рівнем безробіття частка власників житла значно вища. Наприклад, в Іспанії і на Кіпрі власниками є близько 80% населення, а в Німеччині - менше половини.