ua en ru

Європейська нерухомість може подешевшати на 15% за півтора роки, - дослідження

У найближчі п'ять років нерухомість в Європі дешевшатиме, оскільки пропозиція більш ніж втричі перевищить попит. Європейська нерухомість може подешевшати на 15% за півтора роки. Виключенням стане тільки преміальний сегмент, який продовжить рости в ціні. Основними продавцями нерухомості виступлять уряди і банки: перші запроваджують в життя заходи жорсткої економії, другі приводять фінанси у відповідність з вимогами регуляторів.

Надлишок пропозиції на європейському ринку нерухомості сприятиме її падінню в ціні. У найближчі п'ять років в Європі на цьому ринку будуть виставлені на продаж активи на 413 млрд євро - в середньому по 83 млрд євро в рік, пише The Wall Street Journal з посиланням на дослідження JP Morgan Chase. Це не так багато в порівнянні з рекордом 2006 року, коли було продано нерухомості на 231 млрд євро. І навіть менше, ніж торік, коли в продаж надійшли активи на 119 млрд євро. Проте зараз активність інвесторів мінімальна - за п'ять років вони куплять нерухомості всього на 126 млрд євро.

"Нинішню стратегію інвесторів можна описати так: "Я не знаю, що буде з Європою, тому краще почекати з придбаннями і почекати, поки ситуація проясниться. Так вже було після банкрутства Lehman Brothers, коли активність інвесторів опинилася заморожена на декілька місяців", - пояснив аналітик Capital Economics Ед Стенсфілд.

Читайте також: На ринку торгової нерухомості Києва в 2012-2013 рр. можливе значне збільшення нової пропозиції, - експерти