ua en ru

Європі загрожує нова гонка озброєнь, - Штайнмаєр

Європі загрожує нова гонка озброєнь, - Штайнмаєр Фото: міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр (Associated Press)

Глава МЗС Німеччини закликає розпочати нові дебати з РФ про контроль над звичайними видами озброєнь у Європі

Безпека у Європі перебуває під серйозною загрозою, тому світовій спільноті необхідно продовжити роботу для відновлення контролю над озброєннями. Про це заявив міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр у своїй статті для газети Frankfurter Allgemeine Zeitung, опублікованій у п'ятницю 26 серпня.

За словами Штайнмаєра, протиправною анексією Криму Росія поставила під сумнів базові принципи європейської структури безпеки, незважаючи на те, що з'явилися нові форми конфронтації і зросла роль нових технологій.


"Європі загрожує нова, небезпечна спіраль гонки озброєнь", - підкреслив глава МЗС Німеччини. З його слів, в цій ситуації необхідно зловити Росію на слові і почати нові дебати про контроль над звичайними видами озброєнь в Європі.

Як вважає глава МЗС ФРН, у відносинах з Росією потрібно проводити подвійну стратегію, поєднуючи залякування і ослаблення напруженості. При цьому Штайнмайер підкреслив, що пропозиція про співпрацю з Росією має бути конкретним, інакше "баланс буде втрачено".

За словами німецького дипломата, до світу в Європі в останні два десятиліття ставилися як до чогось само собою зрозуміле. "Зараз, однак, все знову поставлено на карту. Між Росією і Заходом утворилася глибока прірва, і я побоююся, що нам не вдасться швидко усунути її, навіть докладаючи найсерйозніші зусилля", - підкреслив Штайнмаєр.

Нагадаємо, напередодні МЗС Німеччини висловив стурбованість у зв'язку з нападами на спостерігачів ОБСЄ у зоні проведення антитерористичної операції на Донбасі.