ua en ru

У Європарламенті закликають надати Україні європейську перспективу на саміті в Ризі

У Європарламенті закликають надати Україні європейську перспективу на саміті в Ризі Фото: Саміт пройде в Ризі 21-22 травня

Депутати виступили за визначення термінів завершення плану лібералізації візового режиму

Депутати Європейського парламенту закликали лідерів країн-членів Євросоюзу надати Україні, Молдові і Грузії європейську перспективу на саміті "Східного партнерства", який пройде в Ризі 21-22 травня. Про це йдеться в листі 98 депутатів на чолі з керівником групи друзів України Петрасом Ауштревічюсом, передає ЄС-Плюс.

"Зокрема, ми вважаємо, що декларація Ризького саміту повинна бути чіткою, сильною і дивиться вперед, і повинна фокусуватися, серед іншого, на подальшому прогресі і високих амбіції трьох асоційованих партнерів ЄС - Грузії, Молдови та України", - йдеться в листі.

Крім цього, депутати висловили переконання в тому, що посилення зобов'язань ЄС повинно стати результатом того, що в останні три роки Росія здійснила величезний військовий, політичний і пропагандистський тиск на ці три країни.

"Ми переконані, що декларація за підсумками Ризького саміту повинна представляти недвозначне і визначене вираження солідарності і підтримки цим країнам у їх проєвропейської порядку денному", - написано в листі.

В Європарламенті зазначили, що Ризький саміт буде виходити за рамки посилення економічних зв'язків.

"Згідно з положеннями статті 49 угоди Європейського Союзу, ми вважаємо, що ЄС повинен послати позитивний сигнал щодо майбутнього членства цих країн в Євросоюзі", - йдеться в листі.

Крім того, представники Європарламенту виступили за необхідність визначення термінів завершення реалізації планів дій щодо лібералізації візового режиму для Грузії та України.

Нагадаємо, на саміті в Ризі завтра, 21 травня буде підписано остаточну угоду про виділення Україні 1,8 млрд євро допомоги.