ua en ru

Європарламент відновить розслідування операцій американського ЦРУ в Європі

Комітети Європейського парламенту з питань громадянських свобод, закордонних справ і прав людини відновлять розслідування про операціях під егідою ЦРУ в Європі. Про це повідомляє "ЄС-плюс".

"Про розслідування йдеться у схваленій сьогодні депутатами резолюції на сесії в Страсбурзі. За резолюцію проголосували 363 депутати, проти - 290, утрималися - 48", - пише видання.

Повідомляється, що документ прийнятий у світлі опублікованого в грудні доповіді Сенату США, який наводить нові факти, які посилюють звинувачення щодо низки країн-членів ЄС, їх влади і спецслужб, іноді в обмін на значні суми грошей, надані ЦРУ.

Європарламент доручив комітетам підготувати доповідь за підсумками розслідування та подати його до парламенту впродовж року.

Депутати також закликали США розслідувати численні порушення прав людини у результаті реалізації програм ЦРУ, в тому числі, щодо масового прослуховування громадян.

Крім того, Європарламент закликав країни-члени ЄС зняти гриф секретності з матеріалів, пов'язаних з діяльністю ЦРУ в Європі з незаконного змісту і перевезення заарештованих, та сприяти у проведенні розслідування.

Нагадаємо, в грудні 2014 р. у США розсекретили доповідь про тортури ЦРУ.