ua en ru

Європарламент розгляне резолюцію про пропаганду РФ і ІДІЛ

Європарламент розгляне резолюцію про пропаганду РФ і ІДІЛ Фото: у Європарламенті розглянуть проект резолюції по Росії та ІДІЛ

Згідно з документом, російська влада намагаються "поставити під питання європейські цінності" і спровокувати розкол Європи

Європарламент 21 жовтня розгляне в першому читанні проект резолюції щодо протидії пропаганді з боку Росії та терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ). Про це повідомляє DW.

Комітет з іноземних справ Європарламенту схвалив проект резолюції у понеділок, 10 жовтня.

У документі, зокрема, зазначається, що Росія "агресивно" використовує широкий спектр інструментів, у тому числі спеціальні фонди, мовники на різних мовах, новинні агенції, громадські та релігійні групи, соціальні мережі і "тролів" в інтернеті. Згідно з резолюцією, російська влада робить це для того, щоб "поставити під питання європейські цінності" і спровокувати розкол Європи.

Також у ній підкреслюється, що РФ стрімко активізує свою діяльність у Європі з метою поширення російського впливу і російської гегемонії, підриву суверенітету східноєвропейських країн, причому однією з головних стратегій Росії є фальсифікація історії.

Як приклади інформаційної війни Росії проти Заходу, в документі наводяться, зокрема, російська кібератака на Естонію, кампанії з дезінформації після катастрофи літака польського президента під Смоленськом і рейсу MH17 на Донбасі, а також після анексії Криму Росією і у зв'язку з міграційним кризою в Європі.

Згідно з проектом резолюції, країни ЄС також відносяться до цільової групи пропагандистів із ІДІЛ, які працюють на регіональному і глобальному рівнях.

У зв'язку з цим Євросоюзу необхідно захистити суспільство, передусім молодих людей, від радикалізації і перекрити грошові потоки в ІДІЛ.

Нагадаємо, Парламентська асамблея Ради Європи вважає, що вибори в Державну думу Росії незаконні, а їх результати в Криму недійсні.