ua en ru

Європарламент закликав РФ почати переговори з Україною щодо деокупації Криму

Європарламент закликав РФ почати переговори з Україною щодо деокупації Криму Фото: глава Європарламенту Мартін Шульц

Євродепутати закликають зберігати санкції проти Росії до "повної реінтеграції Криму в законодавство України"

Європарламент сьогодні, 4 лютого 2016 року, прийняв чергову резолюцію щодо Криму, в якій закликав Росію розпочати переговори з Україною та іншими сторонами з питання деокупації Криму. За відповідний документ "Ситуація з правами людини в Криму, зокрема кримських татар" проголосували 472 євродепутата, проти - 79, утрималися - 33.

"(Європарламент - ред.) Вітає українську ініціативу щодо створення міжнародного переговорного механізму з відновлення українського суверенітету в Криму у форматі "Женева плюс", який повинен включати в себе безпосередню взаємодію з ЄС; закликає Росію почати переговори з Україною та іншими сторонами з питання деокупації Криму, для зняття торговельного та енергетичного ембарго скасувати надзвичайний стан в Криму", - йдеться в резолюції

Європарламент закликав РФ почати переговори з Україною щодо деокупації Криму

Фото: результати голосування за резолюцію Європарламенту по Криму

Європарламент підтримує суверенітет України

При цьому у своїй резолюції євродепутати в черговий раз заявили про свою рішучу відданість суверенітету і територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

"Підкреслюється також, що відновлення українського контролю над півостровом є однією з передумов для відновлення співпраці з Російською Федерацією, в тому числі зупинення діючих санкцій", - йдеться в документі.

Європарламент також заявляє про свою підтримку рішення ЄС заборонити імпорт товарів і послуг з Криму, якщо вони не супроводжуються сертифікатом походження від української влади, а також обмежити експорт певних товарів і технологій, інвестицій, торгівлі та сфери послуг в Крим.

При цьому ЄП закликає Раду ЄС зберігати ці санкції до завершення повної реінтеграції Криму в законодавство України.

У ЄП засуджують мілітаризацію Криму і порушення прав людини на його території

Також Європарламент у своїй резолюції "засуджує мілітаризацію Кримського півострова, яка справляє значний негативний вплив на економічне і соціальне життя, а також загрози з боку Росії розміщувати ядерну зброю в Криму, що становить значну загрозу для регіональної, європейської та глобальної безпеки; знову закликає до виведення всіх російських військ з Криму і Східної України".

Водночас у своїй резолюції Європарламент засудив "безпрецедентний рівень порушень прав людини з боку російської і так званої кримської влади щодо населення Криму, зокрема кримських татар.

В якості прикладів таких порушень у документі відзначаються "жорсткі обмеження свободи вираження думки і мирних зібрань, в тому числі традиційних урочистих заходів, таких як роковин депортації кримських татар сталінським тоталітарним режимом Радянського Союзу і культурні заходи кримських татар".

Також висловлюється стурбованість з приводу порушень майнових прав місцевого населення, їх залякування і позбавлення волі, неповаги до їх громадянських, політичних і культурних прав; необхідності перереєстрації ЗМІ, а також громадських організацій.

При цьому Європарламент закликає поважати Меджліс в якості законного представництва кримськотатарського співтовариства і уникати будь-яких переслідувань його членів, зокрема, Мустафи Джемілєва, Рефата Чубарова і Ахтема Чийгоза.

У зв'язку з цим Європарламент закликає безпосередньо російську і де-факто місцеву владу провести ефективне, неупереджене та прозоре розслідування всіх випадків зникнень, катувань і порушень прав людини з боку поліції і воєнізованих сил, активних на Кримському півострові з лютого 2014 року; вимагає звільнення засуджених російською владою Олега Сєнцова і Олександра Кольченка.

Крім того, Європарламент "висловлює свою глибоку стурбованість у зв'язку зі становищем ЛГБТ-людей в Криму, яке істотно погіршилося після російської анексії, і репресивними діями і погрозами з боку так званої влади та збройних формувань (у їх відношенні - ред.)".

У своїй резолюції євродепутати називають Росію "окупаційною владою" і нагадують, що у зв'язку з таким станом речей РФ зобов'язана забезпечувати безпеку населення і дотримання людських, культурних і релігійних прав корінних татар та інших народів Криму, а також підтримувати правопорядок у Криму.

При цьому Європарламент констатує, що представники ОБСЄ, ООН і Ради Європи були повністю або частково позбавлені доступу на Кримський півострів, через що видавалося складним провести моніторинг ситуації з правами людини в Криму. У зв'язку з цим Росію закликають забезпечити безперешкодний доступ для міжнародних експертів і гуманітарних організацій на півострів. Водночас євродепутати привітали нещодавній візит термінової місій Ради Європи в Крим, яка оцінювала ситуацію з правами людини на півострові.

Нагадаємо, раніше президент України Петро Порошенко запропонував створити формат "Женева+" для переговорів з деокупації Криму.

"Боротьба за повернення Криму залишається першим пріоритетом. Ми запропонуємо створити міжнародний механізм для деокупації. Оптимальний формат - "Женева+" з залучення партнерів з ЄС, США і, можливо, країн-підписантів "Будапештського меморандуму", - сказав він.