ua en ru

Європарламент підтримав створення європейського оборонного союзу

Європарламент підтримав створення європейського оборонного союзу Фото: Європарламент підтримав створення європейського оборонного союзу

Рішення про створення спільного оборонного союзу підтримали 369 євродепутатів

Країни Європейського союзу повинні активізувати свої зусилля по забезпеченню безпеки і співпраці у сфері оборони, що має привести до створення європейського оборонного союзу. Про це йдеться в резолюції Європарламенту, опублікованій прес-службою відомства.

Рішення про створення спільного оборонного союзу підтримали 369 євродепутатів. При цьому 255 членів Європарламенту виступили проти, а 70 утрималися.

"Ситуація у сфері безпеки в Європі та навколо неї значно погіршилася в останні роки, в зв'язку з такими проблемами, як тероризм, гібридні загрози, кібер та енергетична нестабільність, які жодна країна не в змозі вирішити самостійно", - наголошується в резолюції.

Згідно з документом будуть збільшені витрати Євросоюзу на військові місії і розширення загального арсеналу техніки, зокрема-гелікоптерів. Євродепутати закликають країни ЄС проводити спільні закупівлі оборонних ресурсів.

Депутати Європарламенту також закликають до призначення 2% ВВП на оборону.

Крім того, Європарламент запропонував створити багатонаціональні сили і штаб-квартиру ЄС для планування і координації спільних дій у кризових ситуаціях там, де НАТО не бажає діяти.

Варто підкреслити, що рішення Європарламенту не несе зобов'язуючого характеру для держав-членів ЄС.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що країни Євросоюзу узгодили план з безпеки та оборони.