ua en ru

Євромайдан у Києві провів спокійну ніч

Активісти, які вимагають скасувати урядове рішення про призупинення євроінтеграції, продовжують залишатися на Майдані Незалежності і Європейській площі.

Активісти, які вимагають скасувати урядове рішення про призупинення євроінтеграції, продовжують залишатися на Майдані Незалежності і Європейській площі. Про це повідомляє радіо "Свобода".

Громадські активісти, які без партійної символіки перебувають біля монументу Незалежності, провели відносно спокійну ніч. Головна проблема - несприятлива погода: температура в Києві знизилася до нуля градусів, холодний вітер, часом зривається то дощ, то мокрий сніг.

На Європейській площі, де розташувалися і звичайні громадяни, і активісти політичних партій, ніч також минула без ексцесів.

Станом на 8:20 на Європейській площі беруть участь в акції протесту близько 200 демонстрантів, які виступають проти припинення підготовки підписання угоди про асоціацію з ЄС. Демонстранти гріються біля бочок, в яких розведені вогнища. На Майдані Незалежності також беруть участь в мітингу близько 200 демонстрантів, але без партійної символіки. Під Кабміном на даний момент мітингуючих немає, проте вже чергують наряди міліції.

О 8:45 до мітингувальників на Європейській площі заїхав глава КМДА Олександр Попов і попросив сприймати його візит "без будб-якої політики". Про це у своєму Facebook пише Марічка Падалко.

У понеділок після 20:00 стався найгучніший за останню добу інцидент. Учасники мітингу виявили на вулиці Трьохсвятительській між Українським домом і агентством УНІАН автомобіль, обладнаний, як вони стверджували, апаратурою для прослуховування подій в оперативному штабі протесту. Кілька демонстрантів були травмовані, коли спец загін міліції "Беркут" звільняв заблокований людьми транспортний засіб, у якому перебували співробітники СБУ.

Нагадаємо, учора увечері на Європейській площі в мітингу за євроінтеграцію України взяли участь близько 10 тис. осіб.

У доставленому на Європейську площу листі екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко говориться, що вона оголосила голодування з вимогою підписання угоди про асоціацію з ЄС.

21 листопада Кабінет міністрів України припинив підготовку до підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом, яке збиралися затвердити на вільнюському саміті "Східне партнерство" в кінці листопада. Також уряд розпорядився відновити активний діалог з Росією та іншими країнами Митного союзу і державами СНД щодо пожвавлення торговельно-економічних зв'язків з метою збереження і зміцнення спільними зусиллями економічного потенціалу. Представники Росії і ЄС звинуватили один одного в шантажі України з цього питання.

Через це країну охопили акції протесту. В неділю, 24 листопада, в Києві мітингували проти рішення уряду близько 100 тис. осіб.