ua en ru

Єврокомісія рекомендувала надати Албанії статус кандидата на вступ в ЄС

Європейська комісія рекомендувала надати Албанії офіційний статус кандидата на вступ в ЄС, а також почати переговори з Македонією про приєднання до ЄС. Про це повідомив у середу, 16 жовтня, єврокомісар з питань розширення і політики сусідства Штефан Фюле, представляючи "План розширення ЄС на 2014 рік, передає прес-служба Європейської комісії.

Офіційну заявку на членство в ЄС Албанія подала в 2009 р. Згідно з відповідною процедурою ЄС, тепер Раді ЄС належить вирішити питання про надання цій країні статусу кандидата.

"План розширення 2013-2014" містить оцінку ЄК стосовно прогресу, якого досягли сім країн, які ведуть переговори щодо інтеграції з ЄС (Албанія, Боснія і Герцеговина, Ісландія, Македонія, Сербія, Туреччина, Чорногорія), а також самопроголошена республіка Косово.
Оцінка проводиться за політичним і економічним критеріям, а також з точки зору приведення національного законодавства у відповідність із загальноєвропейськими нормами.

З 1 квітня 2009 р. набула чинності угода про стабілізацію та асоціацію Албанії з ЄС, яка є першим етапом на шляху до членства в співтоваристві.