ua en ru

Єврокомісія представила проект довгострокового бюджету ЄС до 2027

Єврокомісія представила проект довгострокового бюджету ЄС до 2027 Фото: будівля Єврокомісії в Брюсселі (twitter.com/EU_Commission)

Проект розроблений з урахуванням виходу Великобританії з ЄС

Європейська комісія представила проект довгострокового бюджету Євросоюзу на 2021-2027 роки, розроблений з урахуванням виходу Великобританії з ЄС. Про це йдеться в повідомленні на сайті Єврокомісії.

Згідно з проектом, пропонується сформувати бюджет у розмірі 1,135 млрд євро в зобов'язаннях, виражених в цінах 2018 року, що становить 1,11% від валового національного доходу 27 країн-учасниць Євросоюзу.

Зокрема, пропонується подвоїти бюджет програм Erasmus + і Європейського корпусу солідарності, а також збільшити інвестиції в дослідження та інновації, молодь, цифрову економіку, безпеку і оборону. У той же час пропонується приблизно на 5% зменшити фінансування спільної сільськогосподарської політики і політики когезії.

Крім того, пропонується з 58 до 37 скоротити кількість програм, у тому числі, шляхом об'єднання джерел фінансування в нові інтегровані програми.

"Головним нововведенням у запропонованому бюджеті є зміцнення зв'язку між фінансуванням ЄС та верховенством права... Тому Комісія пропонує новий механізм захисту бюджету ЄС від фінансових ризиків, пов'язаних з узагальненими недоліками верховенства права у державах-членах. Нові запропоновані інструменти дозволять Союзу призупинити, зменшити або обмежити доступ до фінансування ЄС способом, пропорційним характеру, тяжкості та масштабами недоліків верховенства права ", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Німеччина може збільшити внески до бюджету ЄС на 12 млрд євро на рік.