ua en ru

Єврокомісія запропонувала ввести "кліматичні" мита на імпорт до ЄС низки товарів

Єврокомісія запропонувала ввести "кліматичні" мита на імпорт до ЄС низки товарів Фото: Єврокомісія запропонувала ввести "кліматичні" мито на імпорт в ЄС (naslovi eu)

Єврокомісія опублікувала план дій з екологічної перебудови економіки Євросоюзу. У документі передбачається введення "кліматичних" митних зборів на ряд товарів, що імпортуються ЄС.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на план дій по досягненню кліматично нейтральної економіки в ЄС до 2050 року

Документ передбачає нові підходи в політиці ЄС щодо скорочення викидів парникових газів. Зокрема, планується значне розширення і посилення системи торгівлі вуглецевими квотами, застосування екологічних тарифів на імпорт, масова висадка лісів і створення фінансових інструментів на суму понад 100 млрд євро для зниження соціального збитку від цих та інших заходів.

Пропозиції Єврокомісії передбачає наступні заходи:

  • заборона з 2035 року на випуск в Євросоюзі автомобілів на традиційному паливі;
  • введення на першому етапі "кліматичних" митних зборів на імпорт до Євросоюзу сталі, алюмінію та цементу;
  • введення прогресивних кліматичних тарифів для повітряного і морського транспорту;
  • розширення системи торгівлі вуглецевими квотами на літаки і морські судна.

Для введення цього плану Єврокомісії в дію він повинен бути затверджений Європарламентом і Радою ЄС.

Як зазначила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен, ці заходи повинні дозволити скоротити викиди парникового газу в Євросоюзі до 2030 року як мінімум на 55% в порівнянні з Рівнями 1990-го.

"Економія викопного палива досягла своєї межі. Ми хочемо залишити наступному поколінню здорову планету, а також хороші робочі місця і зростання, яке не шкодить нашій природі. Європейський зелений курс - це наша стратегія зростання, спрямована на декарбонізацію економіки", - додала вона.