ua en ru

Єврокомісія сподівається, що Польща і РФ укладуть прийнятну для ЄС угоду щодо постачання газу

Європейська комісія сподівається, що Польща і Росія зуміють досягти угоди щодо постачання природного газу по газопроводу Ямал-Європа, яка би влаштовувала усі сторони, а також і Євросоюз. Про це повідомив сьогодні комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Оттінгер. Таким чином, за словами політика, Г.Оттінгер впевнений у можливості знайти рішення, яке б "влаштувало" Польщу, ЄС і Росію, передає РБК з посиланням на агентство Reuters.
Разом з тим Г.Оттінгер також зазначив, що у Москви і Варшави залишилося всього декілька невирішених питань, а після їх дозволу планується підписання нової міжурядової угоди. "Ми віримо в обидві сторони", - з оптимізмом відзначив європейський комісар.
Тим часом 1 вересня ц.р. прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що нова угода між Росією і Польщею щодо поставок природного газу по газопроводу Ямал-Європа може бути підписана вже найближчим часом. Глава польського уряду також зазначив, що договір з Москвою не суперечить нормам європейського законодавства, незважаючи на недавні заяви Єврокомісії.
Нагадаємо, 31 серпня 2010 р. представники Єврокомісії висловлювали сумніви в зв'язку з умовами майбутньої угоди між Росією і Польщею щодо поставок енергоносіїв. Побоювання Єврокомісії пов'язані з тим, що оператором польської ділянки газопроводу є спільне підприємство (СП) ВАТ "Газпром" і польською Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo SA (PGNiG) - EuRoPol Gaz. На думку організації, існують певні зобов'язання, зокрема, в питанні управління газопроводом. "Інфраструктура повинна управлятися незалежним органом і до неї повинен бути доступ третьої сторони", - заявляли в Єврокомісії.
Також відзначалося, що Брюссель вивчає укладені в січні ц.р. угоди між "Газпромом" і PGNiG. При цьому в Єврокомісії розраховують, що договір буде відповідати нормам європейського законодавства, що послужить на благо кінцевих споживачів. Доступ до газопроводу необмеженого числа операторів, на думку Брюсселя, відповідає інтересам польських споживачів, оскільки в такому випадку будуть встановлюватися справедливі тарифи.
У січні ц.р. ВАТ "Газпром", PGNiG і EuRoPol Gaz підписали угоду, яка передбачає збільшення поставок газу до Польщі до 10,2 млрд куб. м на рік і продовження терміну контракту з поставок газу до Польщі до 2037 р. У спільному повідомленні "Газпрому" і PGNiG зазначалося, що досягнуті домовленості створюють сприятливі умови для внесення необхідних змін в міжурядову угоду від 1993 р., яке знаходиться на обговоренні урядів двох країн.
Оператором польської ділянки газопроводу Ямал-Європа є EuRoPol Gaz. "Газпром" володіє 48% в СП, проте, згідно з новими російсько-польським домовленостям, частка Газпрому в EuRoPol Gaz буде становити 50%.