ua en ru

Єврокомісія почала перевірки компаній Shell, BP та Statoil

Європейська влада почали розслідування відносно можливого маніпулювання цінами на ринку нафти. Під підозру потрапили відразу три великі нафтові компанії: британо-голландська Royal Dutch Shell, британська BP і норвезька Statoil. Про це повідомляє РБК daily.

Представники Єврокомісії в рамках розпочатого антимонопольного розслідування у вівторок провели обшуки в офісах трьох компаній (у Лондоні, Амстердамі і норвезькому Ставангері), а також у штаб-квартирі цінового агентства Platts (підрозділ McGraw Hill).

"Єврокомісія побоюється, що компанії могли вступити в змову для спотворення цін у звітності, для того щоб маніпулювати публікуються ціновим агентством цінами на ряд нафтових продуктів і біопаливо", - йдеться в повідомленні. Надані компаніями ціни публікуються Platts і служать орієнтирами для формування цін на спотовому ринку і ринку деривативів.

Приводом для початку розслідування стали скарги з боку одного з найбільших енергетичних трейдерів Total Oil Trading SA (підрозділ французької Total). Торік трейдер звернув увагу європейських регуляторів на "недостовірне ціноутворення" на ряд нафтових продуктів (за його твердженням, публікуються ціни відрізнялися від ринкових). У Total відзначили, що на основі даних Platts визначається ціна приблизно 80% всіх контрактів на поставку сирої нафти і нафтопродуктів.

Royal Dutch Shell, BP і Statoil запевнили, що в повному обсязі співпрацюють з Єврокомісією. У заяві Statoil пояснюється: питання у регулятора викликало ціноутворення на ряд нафтопродуктів і біопаливо, ціни на які виставлялися за методологією, відомої як "розрахунок при закритті ринку" (market-on-close), і які публікувалися Platts з 2002 р. Platts підтвердило, що представники Єврокомісії відвідали їхній офіс у Лондоні, і також висловило готовність співпрацювати з регуляторами.

Читайте також: В офісах провідних нафтових компаній Європи проведені обшуки