ua en ru

Євро незабаром стане більш "привабливою" валютою, ніж долар, - аналітик

Євро незабаром стане більш "привабливою" валютою, ніж долар, - аналітик Фото: євро може "обігнати" долар по популярності (колаж РБК-Україна)

Експерти вважають, що підвищення облікових ставок у США спричинить протистояння долара і євро

За оцінками "Альпарі", в середньостроковій перспективі євро є більш привабливою валютою, ніж долар, так як внутрішній європейський негатив вже відіграний, а європейська економіка поки на підйомі, якому не завадила нульова процентна ставка. За самою популярною в світі валютною парою EUR/USD в найближчий місяць ймовірний коридор значень складе 1,22-1,26. Про це в коментарі РБК-Україна повідомила Наталія Мільчакова, заступник директора аналітичного департаменту фінансового брокера "Альпарі".

"Процентні ставки в США, швидше за все, будуть підвищені на березневому засіданні ФРС. Але ми вважаємо, що це не стане сигналом для всього іншого світу продавати всі валюти і бігти в долар", - сказала вона.

Мільчакова повідомила, що вчора, 21 лютого, в США був опублікований протокол січневого засідання Комітету з відкритих ринків Федеральної резервної системи (ФРС), що спричинило незначне падіння американських фондових індексів (індекс Dow Jones знизився на 0,67%, індекс S&P впав на 0,55%). При цьому курс долара США по відношенню до світових резервних валют відреагував на публікацію стриманіше, ніж можна було очікувати.

Однак, з огляду на ставлення до курсу долара з боку Федеральної резервної системи і Міністерства фінансів США, можна стверджувати, що новий глава ФРС Джером Пауелл виконає свою обіцянку щодо триразового підвищення процентної ставки в цьому році, можливо навіть, що ставка буде підвищена чотири рази, у випадку, наприклад, зростання рівня інфляції.

Крім того, пояснила експерт, фондові ринки в США стурбовані тим, що податкова реформа президента Трампа ще більше сприятиме збільшенню кількості робочих місць, а це призведе до зростання заробітних плат і більш сильного зростання цін споживчих товарів, і тоді вже головною економічною проблемою США стане не дефляція, як раніше, а інфляція.

Говорячи про різне ставлення до курсової політики з боку ФРС і Мінфіну, Мільчакова нагадала, що на Всесвітньому економічному форумі в Давосі міністр фінансів США Стівен Мнучин відкрито заявив, що сильний долар не допомагає економічному зростанню в США.

У той же час, дії резервної системи говорять про прямо протилежний її відношенні до стабільності державної валюти Америки, яку "резервники" намагаються зберегти шляхом підвищення облікових ставок.

Тим не менш, не всі світові валюти негативно відреагували на публікацію протоколу січневого засідання ФРС. Так, євро сьогодні зростає

Нагадаємо, в п'ятницю, 16 лютого, долар подешевшав до найнижчих рівнів більш ніж за три роки проти кошика валют, отримавши найбільший щотижневий спад курсу за два роки, оскільки негативні настрої компенсували будь-яку підтримку, яку долар може витягти з підвищення прибутковості казначейських облігацій.