ua en ru

ЄЦБ розширив програму "кількісного пом'якшення" (QE)

ЄЦБ розширив програму "кількісного пом'якшення" (QE) Фото: ЄЦБ

ЄЦБ планує викуповувати цінні папери на 60 млрд євро на місяць до кінця вересня 2016 р.

Європейський центральний банк (ЄЦБ) має намір купувати боргові зобов'язання компаній з державними гарантіями в рамках програми "кількісного пом'якшення" (QE). Про це повідомляє vestifinance.ru.

"В оновлений список, розміщений на офіційному сайті ЄЦБ, входять у тому числі італійські енергетичні компанії Enel SpA, Snam Spa і Terna SpA - Rete Elettrica Nazionale", - йдеться в повідомленні.

Також повідомляється, що ЄЦБ розширює заходи підтримки економічного зростання в єврозоні, Облігації цих компаній подорожчали на торгах у четвер, наприклад 5-річні бонди Enel виросли в ціні на 2,5 євроцента до 1,27 євро за 1 євро номіналу, зростання став максимальним більш ніж за п'ять років.

"Маріо Драгі переходить межі, це не агентства єврозони, це компанії з якоюсь формою держучасті", - заявив керівник відділу кредитної стратегії на ринках розвинених країн з ING Йерун ван ден Брук.

На думку експерта, QE не слід втручатися в роботу ринку корпоративних облігацій в єврозоні, який "і без того затиснутий і неліквідний". Також Йерун ван ден Брук вважає, що дії Євробанку можуть лише посилити цю проблему.

"В цілому ЄЦБ належить влити в економіку єврозони 1,1 трлн євро в рамках QE. З жовтня минулого року ЄЦБ придбав іпотечні бонди, цінні папери із забезпеченням, боргові зобов'язання окремих держав і державних інститутів на суму понад 295 млрд євро", - йдеться в повідомленні.

Також наголошується, що Євробанк планує викуповувати цінні папери на 60 млрд євро на місяць принаймні до кінця вересня 2016 р., щоб підігнати інфляцію в регіоні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ЄЦБ зберіг обсяг фінансування грецьких банків.