ua en ru

ЄЦБ може встановити цільовий рівень для процентних ставок по облігаціях PIIGS

Європейський Центробанк (ЄЦБ) розглядає можливість встановлення цільового рівня процентних ставок по боргових паперів в рамках програми викупу держоблігацій, але при цьому не розголошує цього рівня. Про це пише Reuters з посиланням на своє джерело, передає "Россия24".

ЄЦБ розглядає встановлення цільового рівня в якості одного з варіантів, але рішення не будуть прийняті до засідання 6 вересня. Цільовий рівень також може бути гнучким.

Ще один співрозмовник підтвердив, що рішення не буде прийнято до засідання ЄЦБ, але виключити таку можливість не можна.

Глава ЄЦБ Маріо Драгі на початку серпня заявив, що регулятор має намір скуповувати держоблігації, щоб скоротити вартість запозичень для Італії та Іспанії. Коментарі голови ЄЦБ викликали тривалий ралі на світових ринках.

У неділю німецька газета Spiegel повідомила, що ЄЦБ вирішить у вересні, чи встановлювати цільові рівні для прибутковості, або страховки прибутковості держоблігацій.

Німецька газета Die Welt, цитуючи кілька джерел, близьких до справах ЄЦБ, повідомила, що одним з варіантів буде зберегти орієнтир в секреті.

Газета також повідомила, що деякі чиновники ЄЦБ виступають за встановлення спреду, ніж орієнтирів прибутковості, що означає, що ЄЦБ може встановити внутрішній цільовий рівень для процентних ставок по боргових паперів по відношенню до німецьких держоблігацій, замість того, щоб встановлювати фіксований стеля зростання ставок.

Якщо банк вирішить не оголошувати ставки, це внесе елемент сюрпризу і ускладнить завдання інвесторів, які намагаються передбачити рішення банку.

Представник ЄЦБ заявив, що повідомлення, опубліковані в газетах, абсолютно невірні, оскільки ніяких рішень ще не було прийнято.

Драги повідомив раніше в цьому місяці, що скупка держоблігацій буде проходити тільки, якщо уряду офіційно запитають допомогу у єврозони, що вимагатиме виконання певних умов.