ua en ru

ЄЦБ більше не буде допомагати Греції, - член правління банку

Європейський центробанк (ЄЦБ) не стане брати участь ні в яких можливих і неможливих реструктуризаціях державного боргу Греції. З такою категоричною заявою виступив сьогодні член керуючої ради ЄЦБ Йорг Асмуссен, передає "Росія-24".

Коментуючи ринкові чутки щодо того, що Греції доведеться знову проводити "стрижку" держоблігацій, Асмуссен відкинув будь-яку, навіть теоретичну можливість допомоги з боку валютного регулятора.

"Можливість додаткового зовнішнього фінансування потреб може розглядатися тільки країнами-членами єврозони", - заявив Асмуссен.

Експерти вважають, що ЄЦБ, зі свого боку, не зможе брати участь в будь-якій реструктуризації, тому що це буде пряме фінансування держави, а воно заборонене.

Наприкінці минулого тижня з'явилася неофіційна інформація про те, що Греції потрібно до 20 млрд євро зовнішніх позик. Причиною таких запитів є те, що Афіни не реалізують належним чином власну програму економії, а отже, внутрішні надходження в скарбницю є слабкими. Тим не менш, грецький Мінфін категорично відмовляється від будь-яких подібних домислів.

В даний час дефіцит бюджету Греції становить 13,5 млрд євро і повинен бути покритий на 11,5 млрд євро за рахунок скорочення витрат і на 2 млрд євро за рахунок нових доходів. Грецькі політики ніяк не можуть домовитися один з одним і з "трійкою" про нові скорочення витрат майже на 12 млрд євро, які покликані повернути до намічених цілей програму скорочення бюджетного дефіциту.

Вже на початку жовтня "трійка" повинні представити кредиторам доповідь, за результатами якої буде прийматися рішення про видачу нового траншу Афінам у розмірі 31,5 млрд євро. Країна повинна була отримати гроші ще в червні, проте надання коштів постійно переносилося через те, що грецька влада ніяк не могла погодити нові заходи економії.

Читайте також: Греція має намір продати адміністративні будівлі і будинки в ряді міст світу