ua en ru

Чи є шанс у ринку нерухомості України?

В цьому році в рейтингу міжнародної федерації нерухомості FIABCI Україна посіла останнє 60-е місце. Чи є в нашої країни шанс поліпшити показники?

В цьому році в рейтингу міжнародної федерації нерухомості FIABCI Україна посіла останнє 60-е місце. Чи є в нашої країни шанс поліпшити показники?

Інвестиційна привабливість країни в цілому визначається попитом на нерухомість, як житлову, так і комерційну - це свідчення активних економічних процесів та інтеграції в світовий торговельно-економічне співтовариство. Щорічно міжнародна федерація нерухомості FIABCI проводить оцінку галузі 60 країн - учасниць співтовариства. Основними критеріями є ціновий індекс і зміна кількості транзакцій в порівнянні з попереднім аналогічним періодом.

Першість у цьому році розділили Дубай і Естонія, показали приріст, відповідно 33% і 16,7%. І якщо розміщення на чолі списку Дубая цілком закономірно, то друге місце Естонії виявилося досить несподіваним навіть для самих дослідників. Такий успіх фахівці пов'язують з активними економічними процесами в країні.

Україна, за даними FIABCI, дійсно опинилася на останньому місці рейтингу з відривом у понад 20% від попередньої в списку Греції. «Такий суттєвий показник зумовлений цілим рядом причин, - пояснює ситуацію президент FIABCI-Україна Олександр Бондаренко. - Крім цінового критерію та кількості транзакцій, застосовних до будь-якої з потрапили в рейтинг країн, у нас є специфічні особливості. Мається на увазі втрата ринком відразу трьох великих регіонів - Донецької, Луганської областей та Криму. Не варто забувати, що ще рік тому вони робили суттєвий внесок у картину ринку нерухомості України».

Однак фахівці бачать в цьому не стільки катастрофу, скільки привід для росту і розвитку вже в недалекому майбутньому. Політична, а слідом за нею і економічна ситуація сьогодні не дозволяє говорити про реальних іноземних інвестицій в економіку і, зокрема, нерухомість. Але інтерес до вітчизняного ринку, безумовно, є - про це говорять багато фахівців, які працюють із закордонними колегами. А це означає, що українська нерухомість має шанс зайняти гідне місце не тільки в рейтингу, але й, власне, на світовому ринку.

Джерело: domik.ua