ua en ru

ЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити компенсації трьом заявникам

ЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити компенсації трьом заявникам Фото: ЄСПЛ задовольнив скарги проти РФ

Російський уряд має виплатити 52,5 тис. євро

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) задовольнив три скарги проти Російської Федерації та зобов'язав виплатити компенсації заявникам, говориться на сайті суду.

Уряд Росії має виплатити 12,5 тис. євро фігуранту "болотної справи" Ярославу Бєлоусову. На думку суддів, Росія порушила Конвенцію в статті 3 (право на свободу і безпеку), 5 (заборона катування), 6 (право на справедливий судовий розгляд) і 11 (права на свободу зібрань і об'єднань). Згідно з рішенням суду, страждання заявника можуть бути компенсовані лише встановленням факту порушення.

Також ЄСПЛ задовольнив у повному обсязі вимоги сестри Володимира Климова, який помер від раку в тюремній лікарні. Суд Москви зобов'язав виплатити 20 тис. євро сестрі загиблого.

У рішенні ЄСПЛ у справі Климова наголошується, що уряд Росії оперативно не направил чоловіка в спеціалізовану лікарню і перешкоджав лікування.

Володимир Клімов помер від онкологічного захворювання у тюремній лікарні 8 квітня 2015 року в Читі. Прокуратура домоглася скасування рішення суду, який задовольнив клопотання про звільнення хворого в'язня. У медичному висновку написали, що здоров'ю Климова нічого не загрожує.

Росія також повинна виплатити 20 тис. євро на користь Ірини Майленской, чий син Артем страждав ВІЛ і помер після звільнення з колонії.

Нагадаємо, раніше Україна подала чотири позови проти Росії в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ).