ua en ru

ЄСПЛ зобов'язав РФ виплатити Нємцову 26 тис. євро як компенсацію моральної шкоди

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов'язав Росію виплатити 26 тис. євро в якості компенсації моральної шкоди співголові РПР-ПАРНАС Бориса Нємцова.

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов'язав Росію виплатити 26 тис. євро в якості компенсації моральної шкоди співголові РПР-ПАРНАС Бориса Нємцова. Крім того, держава повинна буде заплатити 2,5 тис. євро в рахунок судових витрат.

Згідно опублікованому 31 липня вердиктом суду, при затриманні політика на мітингу на захист свободи зібрань у Москві 31 грудня 2010 р. та його подальший арешт держава порушила ряд статей Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Мова йде про статті "Свобода зібрань та об'єднань" (ст. 11), "Заборона тортур" (ст. 3), "Право на свободу та особисту недоторканність" (ст. 5), "Право на справедливий судовий розгляд" (ст. 6) і "Право на ефективний засіб правового захисту" (ст. 13).

Згідно з постановою, позивач вимагав виплатити йому 50 тис. євро в якості компенсації моральної шкоди. Уряд РФ оскаржило це вимога як "безпідставне і надмірне", вважаючи, що саме визнання судом факту порушень з боку держави буде достатньої і справедливою компенсацією заявнику.

Нагадаємо, 31 грудня 2010 р. в Москві пройшли відразу два мітинги на захист 31-ї статті Конституції, що гарантує свободу зборів. Санкціонована столичною владою захід очолила правозахисниця Людмила Алексєєва, несанкціоноване - лідер "Іншої Росії" Едуард Лімонов. В ході другої акції протесту було затримано 68 осіб, в тому числі сам Лимонов, а також Борис Нємцов, Ілля Яшин, Костянтин Косякін і інші опозиціонери.

Вже 2 січня 2011 р. Нємцов був засуджений до 15 діб арешту за непокору співробітникам поліції. Політик назвав рішення суду "ганьбою і знущанням над правосуддям". Тверський суд Москви прийняв його скаргу на вирок про адміністративний арешт, і 10 січня адвокати Нємцова подали скаргу в ЄСПЛ.