ua en ru

Якщо Україна не підпише у листопаді 2013 р. УА з ЄС, це питання підніметься в 2015 р., - МЗС Польщі

Якщо Україна не підпише у листопаді 2013 р. угоду про асоціацію з Європейським Союзом, це питання підніметься знову після виборів Президента України у 2015 р. Про це в інтерв'ю польському тижневику Wprost повідомив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, передає "ВВС Україна".

Якщо Україна не підпише у листопаді 2013 р. угоду про асоціацію з Європейським Союзом, це питання підніметься знову після виборів Президента України у 2015 р. Про це в інтерв'ю польському тижневику Wprost повідомив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, передає "ВВС Україна".

"Президент Янукович повинен вирішити, чи хоче він іти на вибори з підписаною угодою та відповідною роллю в історії України та Європи", - сказав Сікорський.

За його словами, в Україні йде пошук вирішення ситуації з Юлією Тимошенко, але залишається на це "все менше часу".

"Якщо б Україна знехтувала думкою деяких країн-членів ЄС, таких як Голландія та Німеччина, які вважають випадок Тимошенко символом застосування виборчого правосуддя, то вона б дуже ризикувала. Президент Янукович точно знає, який ризик поразки відразу перед фінішем він візьме на себе, якщо не вирішить це питання", - сказав міністр.

Одним з варіантів може бути часткове помилування екс-прем'єр-міністра, говорить Сікорський.

"Польща вважає, що ув'язнені мають право на результативне лікування, і потрібно слухати саму Юлію Тимошенко, яка каже, що її особистість не повинна бути перешкодою", - додав він.

"Президент Янукович - це дуже хороший парламентер. Але я боюся, що він недооцінить візантійський спосіб прийняття рішень в ЄС", - сказав міністр.

Він нагадав, що до саміту у Вільнюсі залишилося всього дві зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС - 21 жовтня та 18 листопада, напередодні саміту.

"Якщо на цій останній зустрічі міністри визнають, що виконані не всі умови - а для вето досить одного голосу - пізніше вони своєї позиції вже не змінять", - сказав Сікорський.

Нагадаємо, сьогодні в Люксембурзі Рада Європейського Союзу на рівні міністрів закордонних справ розгляне виконання Україною критеріїв підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом.

На засіданні буде прийнято рішення про підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Однак враховуючи, що Україна досі не виконала низку критеріїв, які ЄС називає необхідними для підписання УА, це рішення навряд чи буде прийнято сьогодні. Зокрема, досі не вирішено питання засудженої екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко.

Раніше повідомлялося, що Президент Польщі Броніслав Коморовський вважає, що ЄС слід заохочувати Україну, щоб вона доклала всіх зусиль для підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом. На думку Президента, більша інтеграція ЄС з країнами Східного партнерства принесе користь обом сторонам.

Також, колишній голова Європарламенту і екс-прем'єр-міністр Польщі Єжи Бузек раніше повідомляв, що ЄС може прийняти рішення про підписання угоди про асоціацію з Україною безпосередньо 28-29 листопада 2013 р. на саміті.