ua en ru

Якщо Україна не хоче розраховуватися в рублях, то їй скоро доведеться платити юанями, - Медведєв

Якщо Україна не хоче проводити розрахунки в рублях, то не виключено, що їй скоро доведеться платити юанями. Таку думку висловив прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв на інвестиційному форумі СНД в Ялті.

На форумі глава ВТБ Андрій Костін вказав, що 40% платежів між Росією і Україною здійснюється в рублях. У зв'язку з цим він попросив уряд України розглянути питання про включення рубля в першу групу валют по класифікації Нацбанку України. На це прем'єр-міністр України Микола Азаров заперечив, що ще рік тому питання про розрахунки в рублях навіть не стояло, тим самим натякнувши, що не варто квапити події.

На дискусію негайно відреагував Медведєв. "Рік - це, можливо, і короткий термін, але мені здається, що якщо ми хочемо встигати за часом, треба рухатися швидше", - сказав він. На думку російського прем'єра, 40% платежів в рублях є серйозним приводом для переоцінки місця рубля в українській системі. "Якщо не хочеться платити рублями, можна в якийсь момент прийти до необхідності платити юанями. Зараз перед всією світовою економікою ця дилема стоїть", - сказав Медведєв, додавши, що Україні самій доведеться вирішувати, який з варіантів їй ближче.

Читайте також: У Ялті пройшло засідання ради глав урядів СНД