ua en ru

Якщо ціна нафти на світових біржах буде фіксованою, то вартість бензину А-95 в Україні буде нижча за 10 грн/л, - експерт

Якщо ціна нафти на світових біржах зафіксується, то вартість бензину А-95 в Україні буде нижча за 10 грн/л, і дизельного пального також. Таку думку висловив заступник директора департаменту з питань нафтової, газової, торф'яної, нафтопереробної промисловості та альтернативних видів палива Міненерговугілля Костянтин Бородін.

За його словами, якщо ціна на нафту на світових ринках стабілізується, слід очікувати, що не буде й значних стрибків вартості нафтопродуктів і в Україні.

К.Бородін відзначив, що зважені дії уряду і Міністерства енергетики та вугільної промисловості та їхній діалог з нафтотрейдерами дозволили пом'якшити темпи зростання цін на нафтопродукти в Україні.

«Спільні зусилля уряду й нафтових компаній призвели до того, що подорожчання нафтопродуктів в Україні, яке відбувалося впродовж останнього часу, було значно меншим, ніж подорожчання нафти і нафтопродуктів на світових ринках. Як відомо, це події, першопричиною яких стали заворушення в Північній Африці, а також аварія в Японії. Як наслідок, ми маємо стрімке, понад 30% зростання світових цін на нафту. В Україні темпи зростання були м'якшими. І, шляхом діалогу з нафтовими компаніями, шляхом кроків назустріч одне одному, нам вдалося не випустити ціни на основні нафтопродукти понад позначку 10 гривень за літр», - сказав заступник директора департаменту.

Він також відзначив, що уряд зробив досить значні поступки, зменшивши ставки акцизного податку, і, маючи на меті найближчим часом пом'якшити податковий тиск на компанії шляхом скасування ПДВ на імпорт сирої нафти. «Це дасть можливість завантажити українські НПЗ, адже сьогодні їх завантаження невелике і ті проблеми, які ми бачимо на автозаправних станціях, вони, значною мірою, викликані надлишком імпорту, великою залежністю України від саме імпортних постачань, постачань з іноземних країн, де нафтові ціни слідують за ціновими коливаннями майже кожен день», - підкреслив К.Бородін.