ua en ru

Якщо ТЕС залишаться без вугілля, перебої з електропостачанням можуть виникнути найближчим часом, - експерт

Регулятор ринку повинен забезпечити тепловим електростанціям ресурс для закупівлі вугілля, щоб покрити її дефіцит, що утворився через зупинку вугільних шахт у Донецькій і Луганській областях, в тому числі, в зоні проведення антитерористичної операції. Про це заявив виконавчий директор Всеукраїнської громадської організації "Енергетична асоціація України" Юрій Кияшко.

Експерт зазначив, що в енергетиці склалася критична ситуація з поставками вугілля на ТЕС. У той же час, у генкомпаній обмежені можливості для кредитування, падають обсяги виробництва електроенергії.

На його думку, галузевому регулятору (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг - НКРЭКУ) потрібно терміново передбачити в тарифі генеруючих компаній кошти для закупівлі вугілля.

"Якщо вартість імпортного вугілля, яке будуть закуповувати ТЕС для забезпечення безперебійного виробництва електроенергії, перевищить ціну на українське паливо порівняної якості, необхідно підвищувати тарифи тепловим генкомпаніям. Регулятор ринку не може обмежувати цінові заявки, за якими ТЕС набувають вугілля", - сказав Кияшко.

При цьому він не виключив віялових відключень електроенергії, якщо найближчим часом не буде вирішено питання закупівель вугілля для ТЕС.

"Необхідно терміново знаходити вихід із ситуації, оскільки ми не можемо, наприклад, істотно збільшити навантаження на атомні станції.

Нам потрібні маневрені потужності для згладжування пікових навантажень. Сьогодні країна і так відчуває їх дефіцит. Якщо не буде вирішено питання з ресурсами для закупівлі вугілля ТЕС, можливі відключення електроенергії, оскільки теплоелектростанції просто не будуть працювати", - резюмував Кияшко.

Раніше експерти ринку відзначали, що бездіяльність НКРЭКУ в питанні закупівлі вугілля для ТЕС може призвести до необхідності імпортувати російську електроенергію і посилення енергетичної залежності від Росії.

Як повідомлялося, на більшості ТЕС країн запасу палива залишилося в середньому на 10-15 днів. Якщо вони відключаться, без електроенергії можуть залишитися близько 10 млн осіб в Київській, Харківській, Одеській і Запорізькій областях.