ua en ru

Якщо не відновити соцстандарти, скоро Україну очікує соціальний вибух, - Тігіпко

Влада повинна відновити соціальні стандарти та "розморозити" зарплати в бюджетній сфері. Інакше при нинішніх темпах зростання цін вже в січні-лютому ми отримаємо соціальний вибух. Про це заявив лідер партії "Сильна Україна" Сергій Тігіпко під час поїздки в четвер, 23 жовтня, до Миколаївської області.

"Якщо влада не хоче отримати найближчим часом соціальний вибух, то вона негайно повинна думати, як підняти пенсії і заробітні плати бюджетникам", - сказав Тігіпко в ході відвідування Очаківського рибоконсервного комбінату в четвер.

За його словами, влада повинна зрозуміти, що неможливо всі виникаючі питання вирішувати за рахунок населення. "Зарплати і пенсії заморожені, а ціни і комунальні послуги зростають. При цьому резерви для вирішення цих питань є, але влада або не хоче їх бачити, або через свою непрофесійність не бачить, як ці резерви можна використовувати для індексації зростання цін", - заявив Тігіпко.

Він розповів, що умови життя людей наближаються до рівня економічного колапсу 90-х років. Так, частка витрат на харчування в сімейних бюджетах за останній рік зросла з 50,2% до 53%, що в п'ять разів більше, ніж у всій решті Європи.

Також через підвищення цін на продукти та комунальні послуги з одночасним падінням соціальних стандартів якість споживання продуктів погіршується: частка м'яса в структурі споживання впав на 37%, молока - на 35%, яєць - на 38%, риби - на 81%.

"Фактично, українці переходять на раціон епохи кризи 90-х років, коли його основу становили крупи і макарони. Навіть рівень споживання хліба впав майже на 9%", - вважає Тігіпко.

Якщо не відновити соцстандарти, скоро Україну очікує соціальний вибух, - Тігіпко