ua en ru

Ескалація конфлікту в Україні є однією з головних проблем ядерної безпеки, - SIPRI

Ескалація конфлікту в Україні є однією з головних проблем ядерної безпеки, - SIPRI Фото: SIPRI

У світі налічується 15 тис. 850 одиниць ядерної зброї в 9 країнах

Ескалація конфлікту на Донбасі та анексії Криму Росією є однією з головних проблем ядерної безпеки у світі. Про це йдеться у звіті Стокгольмського інституту досліджень проблем миру (SIPRI) на тему "Озброєння, роззброєння та міжнародна безпека", передає Deutsche Welle.

У доповіді наголошується, що конфлікт в Україні змінив ядерну політику Росії та США: обидві країни уповільнили темпи скорочення запасів своїх ядерних боєголовок. За даними SIPRI, кількість ядерних боєголовок у РФ за рік зменшилася з 8 тис. до 7,5 тис.. США, в свою чергу, позбулися тільки від сорока ядерних зарядів - з 7 300 тис. до 7 тис. 260.

"Криза на Україні, безперечно, буде впливати на атомну політику Москви. Росія знову надає велике значення ядерної зброї - в тому числі ближнього радіусу дії, розміщеному в Європі", - заявив експерт з питань безпеки і контролю над озброєннями берлінського Фонду науки і політики (SWP) Олівер Майєр.

Також існує ризик, що сторони стануть передислокувати свої стратегічні і тактичні ядерні системи.

Як заявив співробітник Гессенського фонду дослідження миру та конфліктів (HSFK) Джорджо Франческіні, що кризу в Україні може мати далекосяжні наслідки.

"Україна була третьою за величиною ядерною державою у 1994 році. Потім вони віддали свою зброю Москві, і подивіться, до якого результату це призвело", - сказав Франческіні, додавши, що українська криза - лякаючий сигнал для всіх тих держав, які стоять перед рішенням, створювати власну атомну зброю. На думку експерта, приклад України може вплинути на результат переговорів щодо ядерної програми Ірану з країнами "шістки": Францією, Німеччиною, Великобританією, Росією, Китаєм і США.

За даними SIPRI, ще одним предметом для занепокоєння стало нарощування арсеналів ядерної зброї в Китаї, Індії та Пакистані. Загальна кількість китайських ядерних боєголовок збільшилася за рік з 250 до 260 одиниць. Індія та Пакистан, у свою чергу, нарощують потужності з виробництва збагаченого урану, що використовується для розробки ядерної зброї, і можуть потроїти існуючий арсенал протягом десяти років. Експерти побоюються, що це може призвести до початку гонки озброєнь між азіатськими країнами, а також до застосування одним з цих держав зброї в разі військових конфліктів.

Незважаючи на це у звіті SIPRI наголошується, що кількість ядерної зброї у світі продовжує скорочуватися. До початку 2015 р. у світі нараховувалося близько 15 тис. 850 одиниць ядерної зброї, наявного в розпорядженні дев'яти країн - США, Росії, Великобританії, Франції, Китаю, Індії, Пакистану, Ізраїлю та Північної Кореї. Це приблизно на 500 боєголовок менше, ніж було нараховано роком раніше. Експерти констатують, що скорочення іде в першу чергу за рахунок зменшення арсеналів ядерної зброї США і Росії, на частку яких припадає понад 93% всієї ядерної зброї.

Нагадаємо, в рейтингу країн-експортерів зброї Україна посіла 9 місце з часткою експорту в 3% на світовому ринку.