ua en ru

ЄСПЛ сьогодні оприлюднить 211 рішень у справах проти України

Сьогодні Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) оприлюднить 211 рішень у справах проти України. 206 з них стосуються невиконання вердиктів національних судів, і держава напевно їх програє, пише "Комерсант-Україна". Це визнає навіть представник України в ЄСПЛ. Найбільш очікуваного рішення ЄСПЛ - вердикту за першим позовом Юлії Тимошенко - у переліку на сайті ЄСПЛ немає.

Судом розглянуто чотири індивідуальні скарги на українську судову систему з боку громадян України і Польщі (поляк, зокрема, стверджує, що Україна затягує повернення йому викраденого дитини) і одна колективна скарга 18 колишніх в'язнів Ізяславської колонії, яких у січні 2007 р. нібито жорстоко побили і піддали знущанням співробітники тюремної адміністрації за спробу провести колективну голодування на знак протесту проти поганих умов утримання.

У цих резонансних справах, якщо ЄСПЛ визнає порушення з боку держави, Україна повинна буде виплатити позивачам істотну компенсацію, яка на практиці часто перевищує 10 тис. євро. Однак не менш важлива для Києва група з решти 206 "рядових" справ, що стосуються "тривалого невиконання рішень національних судів". У 118 випадках держава не забезпечила виконання рішень, в яких громадянин виграв суд у держструктури або у підприємства у державній власності, підрахували в прес-службі ЄСПЛ.

У тому, що всі 206 позовів будуть програні Україною, сумніватися не доводиться - ЄСПЛ об'єднав їх в групу так званих "клонових", тобто типових справ, на які поширюється єдине рішення. Невисокі шанси держави визнає і урядовий уповноважений України з питань ЄСПЛ Назар Кульчицький.

Він нагадав, що ще в 2009 р. суд прийняв у справі "Юрій Іванов проти України" пілотне рішення - тобто таке, яке згодом має "клонуватися" на аналогічних справах. "Нам надавалася відстрочка для виправлення системних проблем, але Україна не змогла виконати в термін рекомендацію суду", - визнав чиновник.

Згідно практиці ЄСПЛ по клонам справи "Іванов проти України", суд зобов'яже Україну виплатити позивачеві з держбюджету вихідний борг (як правило, з урахуванням інфляційного індексу), а також відшкодувати моральну шкоду в розмірі 3 тис. євро для тих, хто чекав виконання суду в Україні впродовж більше трьох років, або 1,5 тис. євро тим, хто чекав менше. Примітно, що в більшості випадку цей штраф в рази перевищує вихідну заборгованість державних структур українським позивачам. Зокрема, згаданий вище Іванов скаржився на невиплату йому 1,5 тис. грн при звільненні з військової служби, а в результаті отримав від держави в 30 разів більше - 174 євро на погашення початкового боргу та інфляції, 2,5 тис. євро моральної компенсації і 1740 євро для компенсації судових витрат.

Відзначимо, минулого року Верховна Рада прийняла закон "Про гарантії виконання рішень ЄСПЛ" - при його розгляді стверджувалося, що він відверне "клонові" рішення даного типу і скоротить витрати на компенсації. Однак ЄСПЛ в минулому році в одному з рішень зазначив, що зусилля Києва недостатні, оскільки в прийнятий закон виявилася включена обмовка - він не гарантує виплати по тих рішеннях національних судів, які вже стали приводом для скарг в ЄСПЛ. "На виконання старих рішень його дія не поширюється. Зараз ми розробляємо ще один проект закону, який вирішить цю проблему. Коли він буде прийнятий Радою і схвалений ЄСПЛ, суд закриє провадження за залишеними" клонових "справах і зобов'яже позивачів використовувати національні механізми захисту своїх прав", - заявив Кульчицький.

Читайте також: Олександра Волкова повинні поновити на посаді судді ВСУ, - рішення ЄСПЛ