ua en ru

ЄС виділить 18 млн євро допомоги для постраждалих від конфлікту на Донбасі

ЄС виділить 18 млн євро допомоги для постраждалих від конфлікту на Донбасі Фото: ЄС надасть постраждалим на Донбасі допомогу на 18 млн євро

2,8 млн осіб в Україні та сусідніх країнах стали біженцями і потребують гумпомощи

Єврокомісар з питань гуманітарної допомоги та кризового управління Христос Стилианидес оголосив про виділення євросоюзом 18 млн євро для постраждалих від конфлікту на Донбасі. Про це він сказав під час свого візиту в Бахмут Донецької області, передає прес-служба Єврокомісії.

"Недавня ескалація насильства на сході України і її вплив на цивільне населення, викликає серйозну заклопотаність Ось сьогодні у Бахмуті, я хочу сказати українському народові. Ви не самотні. Всім цивільним особам, потребуючим надання допомоги по обидві сторони лінії зіткнення, вона буде надана. Наш новий пакет допомоги допоможе партнерам гуманітарної діяльності у східній частині України, покрити термінові медичні, житлові, санітарні потреби, а також відновити водопостачання", - сказав Стилианидес.

Європейська комісія надає гуманітарну допомогу найбільш вразливим групам населення, незалежно від того, в якому районі конфлікту вони живуть, і біженцям. Близько 50% гуманітарної допомоги Комісії призначається людям, які перебувають на неконтрольованих державою зонах.

З початку 2014 року разом з фінансуванням, наданими безпосередньо державами-членами ЄС, в цілому спрямовано понад 399 млн євро гуманітарної та відновлювальної допомоги особам, що постраждали в результаті конфлікту. За оцінками, 2,8 млн осіб в Україні та сусідніх країнах стали біженцями і потребують гумпомощи.

Комплексна криза на сході України справляє значний вплив на населення і має негативні наслідки для сусідніх країн. Недавня ескалація насильства на Донбасі показала, що конфлікт далекий від вирішення. Важкі бої в околицях Авдіївки 29 січня-5 лютого призвели до того, що 17 тис. жителів залишалися без води, електрики та опалення протягом майже тижня.

Оскільки почастішали спалахи насильства, ЄС надає підтримку жителям Авдіївки та інших нещодавно постраждалих районів. Надана допомога включає в себе питну воду, паливо, свічки, факели, матраци, зимовий одяг, будівельні матеріали, медикаменти і медичне обладнання.

Комісія також надає допомогу українським біженцям в Білорусі та Росії в рамках національних товариств Червоного Хреста у відповідних країнах.

Нагадаємо, електропостачання Авдіївки повністю відновлено.