ua en ru

ЄС може ввести безвізовий режим з Україною вже в квітні, - журналіст

ЄС може ввести безвізовий режим з Україною вже в квітні, - журналіст Фото: Україна зможе отримати безвізовий режим з ЄС вже в квітні

Він підкреслив, що не варто очікувати введення безвіза до 15 березня

Брюссельський журналіст Рікард Йозвяк заявив, що Україна отримає безвізовий режим з Європейським союзом у квітні 2017 року, передає "112 Україна".

"Я практично впевнений, що українці нарешті отримають безвізовий режим з Шенгенською зоною ЄС вже навесні цього року... Якщо все буде нормально, якщо Європейський союз не буде переживати нових струсів, Україна отримає лібералізацію візового режиму в період з квітня по червень цього року. Я думаю, що це трапиться саме в цей відрізок часу, якщо подивитися на передбачений раніше графік", - підкреслив він.

Журналіст також вважає, що підсумкові документи за механізмом припинення безвіза повинні бути готові до кінця зими.

"Текст, який був узгоджений раніше, повинен бути переведений на всі офіційні мови ЄС, потім потрібно "юридично вичистити текст". Переклад і вичитування зазвичай займають від шести до восьми тижнів, і, за умови, що ця робота розпочалася ще до Різдва, розумно очікувати, що підсумкові документи повинні бути готові десь в кінці січня або в лютому", - зазначив Йозвяк.

Потім, за словами журналіста, почнеться тріалог між Європейською комісією, Європейським парламентом і Радою ЄС.

"Якщо подивитися на Грузію як приклад... шлях від тріалогу до остаточного голосування у Грузії зайняв близько шести тижнів. Якщо ми візьмемо ці ж тимчасові рамки для України, вже в квітні/травні українці отримають безвізовий режим", - вважає він.

При цьому журналіст підкреслив, що не варто очікувати лібералізації візового режиму до голландських парламентських виборів 15 березня. Також французи обиратимуть нового президента, ймовірно, в два тури, в кінці квітня - початку травня.

"Після перемоги Трампа всі бояться перемоги Ле Пен. Навіть якщо це виглядає малоймовірним на даний момент, але потенційні наслідки цього були б відчутні для всього ЄС", - підсумував Йозвяк.

Нагадаємо, раніше журналіст повідомляв, що в Євросоюзі очікують введення безвізового режиму з Україною до травня-червня 2017 року.