ua en ru

ЄС оголосив догану європейського та французького підрозділам S&P

Європейське управління з цінних паперів і ринків (European Securities and Markets Authority, ESMA) оголосило публічна догана європейського та французького підрозділам міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor's.

Європейське управління з цінних паперів і ринків (European Securities and Markets Authority, ESMA) оголосило публічну догану європейського та французького підрозділам міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor's. Як йдеться в повідомленні регулятора, причиною догани стала помилкова публікація S&P на порталі Global Credit Portal в листопаді 2011 р., в якій було зазначено, що кредитний рейтинг Франції був знижений, у той час як насправді він був залишений без змін.

На порталі GCP агентство публікує різні рейтинги і супутню фінансову інформацію, в тому числі ступінь ризику банківських систем різних держав (BICRA). Із-за того що внутрішня база даних S&P використовувалася для зберігання інформації про рейтинги, так і відомостей про BICRA, дії з останньою призвели до помилки системи і випуску невірного оповіщення про зниження рейтингу.

ESMA порахувало, що помилкове оповіщення стало не просто технічною помилкою, воно було викликане нездатністю S&P відповідати законодавству про внутрішні механізми контролю (CRA Regulation) та неефективної внутрішньої структурою агентства.

У S&P повідомили, що вжили заходів обережності, щоб уникнути повторення інцидентів в майбутньому, і висловили задоволення у зв'язку з тим, що регулятор встановив ненавмисний характер помилки.

Публічна догана для S&P став першим випадком, коли європейські регулятори застосовують дисциплінарні заходи для рейтингових агентств. ESMA отримало повноваження по нагляду за рейтинговими агентствами в 2011 р. Крім попереджень і доган, регулятор має право штрафувати порушників або відкликати їх ліцензії.

Дії провідної трійки рейтингових агентств - S&P, Moody's і Fitch - останнім часом регулярно критикуються як в Європі, так і в США. Зокрема, на початку лютого стало відомо, що італійська Рахункова палата розглядала можливість подачі позову проти агентств у розмірі 234 млрд євро. СП порахувала, що під час фінансової кризи в 2011 р. "трійка" занизила фінансовий потенціал Італії, наносячи тим самим шкоду державі і відлякуючи інвесторів.

В грудні 2013 р. ESMA попередило рейтингові агентства, що їм можуть загрожувати санкції за упередженість під час присвоєння суверенних рейтингів. Невдоволення управління викликали затримки з публікацією суверенних рейтингів і можливі витоку інформації третім особам.

Влада США судяться з S&P через завищення рейтингів іпотечних цінних паперів, що, на думку позивачів, сприяло поширенню фінансової кризи 2008 р.