ua en ru

ЄС відновить переговори про постачання газу з Туркменії

ЄС відновить переговори про постачання газу з Туркменії

Віце-президент Єврокомісії з енергетики Марош Шефчович у найближчі місяці почне переговори з Туркменією про будівництво Транскаспійського газопроводу для поставок в Південний газовий коридор. Про це заявив глава представництва ЄС в Туркменії Денис Даниїлідіс, передає Reuters.

Агентство відзначає, що раніше в березні туркменські чиновники розповіли про те, що з Європою ведуться активні переговори про постачання газу в обсязі від 10 до 30 млрд куб. м в рік.

Росія, зазначає агентство, в останні роки різко скоротила імпорт газу з Туркменії, яка щорічно постачає в Китай 30-35 млрд куб. м і має намір подвоїти цей показник до 2020 р.

У минулому році Туркменія і Туреччина підписали рамкову угоду про постачання газу для Трансанатолійського газопроводу (TANAP) з азербайджанського родовища Шах-Деніз. Щоб підключитися до TANAP, Туркменії потрібно прокласти газопровід через Каспійське море, правовий статус якого досі не врегульовано прибережними державами - Росією, Казахстаном, Туркменією, Іраном і Азербайджаном.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ЄС не включив РФ до числа стратегічних енергетичних партнерів.