ua en ru

ЄС: Порушення СБУ проти Тимошенко нової кримінальної справи підтверджує вибіркове правосуддя в Україні

Порушення СБУ проти Тимошенко нової кримінальної справи підтверджує наявність вибіркового правосуддя в Україні та політичного переслідування лідерів опозиції. Про це заявила речник Верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Кетрін Ештон Майя Кощанчич, повідомляє прес-служба партії "Батьківщина".

"Ми не ставимо під питання право на початок кримінального розслідування або передачі під суд видатних осіб України. Наша стурбованість не про політиків, вона - про сутність переслідування та проведення судового процесу", - відмітила Кощанчич.

Нагадаємо, 13 жовтня начальник головного слідчого управління Служби безпеки України (СБУ) Іван Дерев'янко заявив, що СБУ 12 жовтня порушила нову кримінальну справу проти екс-прем'єр-міністра, лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко та екс-прем'єра Павла Лазаренка.

За словами Дерев'янко, Тимошенко обвинувачується у тому, що будучи президентом і фактичним власником корпорації ЄЕСУ за попередньою змовою з колишнім прем'єр-міністром України Лазаренком, вчинила замах на розтрату коштів державного бюджету України в особливо великих розмірах, шляхом покладання на Кабінет міністрів України зобов'язань приватної корпорації ЄЕСУ перед Міністерством оборони РФ на суму 405 млн 500 тис. дол. Також Дерев'янко заявив, що покарання за статтею 191 ч. 5 позбавлення волі строком до 12 років. "У справі триває досудове слідство", - додав Дерев'янко.