ua en ru

ЄС в 2014 р. став найбільшим торговельним партнером України замість СНД, - Митниця

Європейський союз до 2014 р. став найбільшим торговельним партнером України замість СНД. Про це повідомляє прес-служба Державної митної служби.

"У 2014 році товарообіг України перерозподілився між цими угрупованнями країн. Перше місце посіли країни ЄС - 35,5%, друге - 29%, країни СНД, країни Азії - 24%. Країни ЄС зайняли перше місце, як в українському експорті та імпорті товарів", - йдеться в повідомленні.

В Митниці відзначили, що анексія Криму і окупація частини Донбас, істотно вплинули на географічну і товарну структуру зовнішньоторговельних операцій України. Так, в 2013 р. Україною найбільший обсяг торгівлі був здійснений з країнами СНД - 36%, а ЄС займав друге місце (31%), країни Азії третє (23%).

У минулому 2014 р. міжнародна торгівля України товарами найменшими темпами зменшувалася з країнами ЄС (-13%), найбільшими з країнами СНД (-39%), з СНД без РФ - на 17%.

На тлі загального зменшення обсягів торгівлі, в 2014 р. відбулося зростання українського експорту в країни ЄС на 2%. Зростання обсягів поставок українських товарів сталося майже всіх країн ЄС. Це, насамперед: Нідерланди - 7%, Італія - 5%, Польща - 4%, Німеччина - 1%, інші країни - 2%. Зменшення українського експорту відбулося тільки у Франції та Угорщини.

Нагадаємо, за підсумками 2014 р. у торгівлі з країнами Росія залишається найбільшим торговельним партнером України.