ua en ru

ЄС реалізує в Україні проект підтримки реформи правосуддя на суму 8,6 млн євро

Європейський союз реалізує проект "Підтримка реформи сектора правосуддя в Україні" на суму 8,6 млн євро і терміном 3,5 років. Про це повідомила прес-служба Представництва Європейського союзу в Україні на своїй сторінці у Facebook.

Директор сусідства Європейської комісії Майкл Келер 13 жовтня 2013 р. в Києві офіційно презентував відповідний проект. Відкриття заходу відбулося в Міністерстві юстиції України.

Проект спрямований на обмін досвідом і передовою практикою між українською владою та експертів з країн ЄС (Німеччина, Франція, Литва та Польща) в цілях забезпечення сталого реформування в області правосуддя в Україні.

У фокусі уваги ЄС знаходяться п'ять ключових областей, а саме: доступ до правосуддя, реалізація права на захист, реформи поліції і прокурорів, зміцнення незалежності судової системи та боротьба з корупцією.

Протягом чотирьох місяців після так званого "початкового етапу проекту, будуть представлені плани дій по всіх п'яти напрямках.

За словами єврочиновників, важливо, щоб розпочати проект зараз, коли ЄС і Україна рухаються в бік можливого підписання угоди про асоціацію, і коли реформи у сфері правосуддя, судової системи і правоохоронних органів широко обговорюються в Україні.

"Якщо ви хочете піти на угоду про зону вільної торгівлі з ЄС, найбільшим ринком у світі, необхідно, щоб законодавча система підтримувала інвестиції і торгівлю", - заявив Келер.

Фінансування проекту "Підтримка реформи сектора правосуддя в Україні" заплановано у сумі 8,6 млн євро, проект об'єднує експертів з держав-членів ЄС (Німеччина, Франція, Литва та Польща) і триватиме близько 3,5 років.

Крім того, Рада Європи буде реалізувати ще один проект з бюджетом 1 млн євро, спрямований на встановлення стандартів і моніторингу реформ у системі правосуддя.