ua en ru

У ЄС прогнозують, що відвід озброєння в Донбасі зміцнить режим припинення вогнюФото

У ЄС прогнозують, що відвід озброєння в Донбасі зміцнить режим припинення вогнюФото Фото: ЄС

У Євросоюзі розраховують, що відвід озброєння калібром до 100 мм сприятиме імплементації домовленостей мінських

У Євросоюзі вважають, що відвід озброєнь калібром менше 100 мм від лінії розмежування в Донбасі буде сприяти зміцненню режиму припинення вогню і повного виконання мінських домовленостей. Про це в Брюсселі заявили в Європейській службі зовнішньої діяльності, передає Укрінформ.

"Відвід повинен зміцнити режим припинення вогню, який переважно дотримується, починаючи з 1 вересня, а також буде сприяти імплементації мінських домовленостей з повною повагою до незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України", - відзначили в Євросоюзі.

У службі верховного представника ЄС Федерики Могерини також зазначили, що напередодні саміту в нормандському форматі 2 жовтня важливо досягти подальшого прогресу у виконанні інших пунктів Мінська-2, особливо в питанні проведення місцевих виборів.

Нагадаємо, напередодні представники ОБСЄ, Росії та України підписали доповнення до мінськими угодами про відвід танків і гармат калібром до 100 мм

Відвід буде здійснюватися на 15 км від лінії зіткнення. Будуть відводитися танки, знаряддя калібром до 100 мм і міномети калібру до 120 мм. Відведення пройде в два етапи. Перший розпочнеться через два дні після повного припинення вогню і охопить більшу зону безпеки Луганської області.

Повідомляється, на другому етапі відведення буде також здійснюватися за типом озброєнь і охопить решту зону безпеки. Загальна тривалість цього етапу - 24 дні.

При цьому спеціальна моніторингова місія ОБСЄ буде підтримувати виконання цього документа через моніторинг та верифікацію.

Нагадаємо, ЄС готовий надати утримання установ охорони здоров'я для проведення реформи держслужби в Україні.